Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Divadlo Pôtoň uvedie v SND Pastiersku symfóniu

Nová budova SND, archívna snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Scénická esej Pastierska symfónia vznikala na základe tém, ktoré ponúka klasická slovenská dráma z minulého storočia odohrávajúca sa v prostredí Demänovskej doliny Bačova žena.

Bratislava 18. júna (TASR) - Divadlo Pôtoň uvedie v Slovenskom národnom divadle (SND) novú inscenáciu. V piatok (21. 6.) sa v Štúdiu SND uskutoční bratislavská repríza titulu Pastierska symfónia. Jeho tvorivý tím sa minulý rok podpísal pod najlepšiu inscenáciu divadelnej sezóny Americký cisár.

Scénická esej Pastierska symfónia vznikala na základe tém, ktoré ponúka klasická slovenská dráma z minulého storočia odohrávajúca sa v prostredí Demänovskej doliny Bačova žena. Príbeh hrdinov zo Stodolovej reemigračnej drámy sa v kompozícii Divadla Pôtoň transformuje do prúdu asociatívnych obrazov národnej a kultúrnej identity, mytológie a kolektívnej pamäte. Krátka lokálna legenda sa premieňa na správu o civilizácii. Civilizácii, ktorá zostala zakliesnená nielen v geografickom, ale najmä v myšlienkovom a hodnotovom mŕtvom bode, na rázcestí medzi zánikom a znovuzrodením.

"Scénická esej odkazuje na vzťah človeka k prírode, tradíciám, kultúre, náboženstvu a rituálom, obnažuje národnú pamäť, folkloristický sentiment a úpornú snahu zachovávať pozostatky našej predhistórie. Rekonštrukcia minulosti sa prelína s analýzou prítomnosti a na pozadí starého defragmentovaného príbehu prebieha konfrontácia so súčasnosťou," uvádza k predstaveniu vo svojom programe SND.

Tvorcovia sa podľa vlastných slov pokúsili o vytvorenie svojbytného jazyka, opierajúc sa v procese tvorby o metódu introspekcie. "Skúmaním vzťahu medzi človekom a prírodou, človekom a vierou, jednotlivcom a spoločnosťou, na pôdoryse jednoduchého príbehu, sa pokúšame vyabstrahovať univerzum a z jeho esencií vytvoriť nový mýtus. Inakosť je obohacujúca. Skúmame osobné hranice a priepustnosť. Nerešpektujeme zaužívané hierarchie v tíme, každá funkcia je spochybniteľná," povedala k procesu tvorby režisérka Iveta Ditte Jurčová. Koncept inscenácie podľa nej vznikal v procese kolektívnej tvorby s výrazným autorským vkladom performerov: "Vyznávame eklekticizmus ako princíp tvorby a zdroj pre vytvorenie kompaktného jazyka. Skúmame možnosti komunikácie s divákom nielen v zmyslovej, ale predovšetkým v asociatívnej rovine, v spoločnom prepojení univerzálnych kultúrnych odkazov."

Tvorivý inscenačný tím pracoval takmer v identickom zložení ako pri tvorbe inscenácie Americký cisár, ktorá získala cenu Dosky 2018 za najlepšiu inscenáciu divadelnej sezóny a nominácie za najlepšiu réžiu a najlepšiu scénografiu. Réžia sa ujala Iveta Ditte Jurčová, ktorá je tiež spolu s Michalom Dittem spoluautorkou projektu. Dramaturgiu mal na starosti Marek Godovič, pod libreto sa podpísali Michal Ditte, Iveta Ditte Jurčová, Katarína Caková. Autormi hudby sú Ivana Mer & Cristian Estrella. V inscenácii účinkujú Ela Lehotská, Natália Puklušová, Robo Nižník, Filip Jekkel a Ľubomír Raši.

Pastierska symfónia mala premiéru 13. apríla v Divadle Pôtoň v Bátovciach. "Ďalšie predstavenie uvedie divadlo v Dome kultúry Liptovský Mikuláš 22. júna," informoval o tom TASR Michal Ditte, riaditeľ a dramaturg Divadla Pôtoň.