Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Divadlo Ramagu na Spiši uvedie premiéru monodrámy Mengeleho dievča

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Špišská Stará Ves a zároveň Zamagurie bolo pred druhou svetovou vojnou domovom pre nemalú židovskú komunitu. Po druhej svetovej vojne tam ostal schátraný židovský cintorín.

Spišská Stará Ves 13. augusta (TASR) – Skutočný príbeh mladej ženy, ktorá prežila štyri koncentračné tábory a musela sa podrobiť pseudolekárskym pokusom, priblíži divadelná monodráma Mengeleho dievča. V piatok o 19.00 h ju uvedie Divadlo Ramagu v Spišskej Starej Vsi.

V roku 2018 si knihu Mengeleho dievča, spomienky Violy Stern Fischerovej, ktoré do románovej podoby spracovala Veronika Homolová Tóthová, prečítala herečka Divadla Ramagu Simona Marhefková, ktorá má dodnes z príbehu pani Violy mrazivý zážitok.

"Knihu som odporučila manželovi, ktorý je producentom, a po jej prečítaní začal ihneď vyvíjať aktivity k získaniu práv, aby sme mohli tento obrovský príbeh ponúknuť ako divadelnú monodrámu," povedala Marhefková, ktorá stvárni Violu Stern Fischerovú.

Špišská Stará Ves a zároveň Zamagurie bolo pred druhou svetovou vojnou domovom pre nemalú židovskú komunitu. Po druhej svetovej vojne tam ostal schátraný židovský cintorín.

"Vážnejšou správou je však inklinovanie časti obyvateľstva Zamaguria, okresu, regiónu, k extrémistickým postavám spoločnosti. Cítime, že v našom okolí je osveta nevyhnutná," uviedol producent projektu Lukáš Marhefka.

Autori predstavenia chcú vyzdvihnúť človeka ako bytosť, ktorú nie je možné posudzovať na základe jeho vierovyznania, národnosti či farby pleti, ale len pre jeho činy.

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a Prešovský samosprávny kraj. Hlavným mediálnym partnerom je iniciatíva Mladí proti fašizmu. Premiéra, ktorá je však už vypredaná, sa uskutoční o 19.00 h v Ramagu Ateliéri v Spišskej Starej Vsi. Ako informujú organizátori na sociálnej sieti, prvá repríza je naplánovaná na 20. augusta o 19.00 h na rovnakom mieste.