Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Divadlo Romathan oslávi 30. výročie prierezom činohernej tvorby

Na snímke skúška premiéry Magická 30. ročná cesta Divadla Romathan v Košiciach 14. júna 2022. Foto: TASR - František Iván

Diváci si podľa riaditeľa divadla prídu na svoje po umeleckej aj estetickej stránke s pestrosťou a bohatosťou kostýmov.

Košice 14. júna (TASR) – Divadlo Romathan v Košiciach pri príležitosti osláv 30. výročia vzniku pripravilo pre divákov výber zo svojej činohernej tvorby v jednom predstavení. Pod názvom Magická cesta divadla Romathan ju v premiére uvedie vo štvrtok (16. 6.) v kultúrnom centre na Dominikánskom námestí.

"Táto premiéra je špecifická tým, že chceme divákom ukázať prierez našej činohernej tvorby za 30 rokov, preto sme vybrali zo všetkých najúspešnejších inscenácií, napríklad nášho prvého predstavenia Than perdal o Roma, Carmen alebo komédie Prešibaná rodinka. Urobili sme z toho jedno celistvé predstavenie," uviedol pre TASR riaditeľ divadla Karol Adam. Diváci si podľa neho prídu na svoje po umeleckej aj estetickej stránke s pestrosťou a bohatosťou kostýmov. Režisérom predstavenia a v poradí 87. premiéry je Marián Balog.



Rómske profesionálne divadlo zriadilo Ministerstvo kultúry SR v máji 1992 v Košiciach, od roku 2002 je Divadlo Romathan v riadení vyššieho územného celku Košického kraja.

"Som veľmi rád, že sa divadlo dožilo a funguje už 30 rokov, čo svedčí o profesionalite a zanietení všetkých divadelníkov v Romathane," povedal Adam.

Aktuálnu divadelnú sezónu ukončí Divadlo Romathan koncom júna zájazdom na festival do nemeckého Eisenbergu.