Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Divadlo Romathan v Košiciach sídli v obnovenej budove na Továrenskej

Na snímke prvé predstavenie v nových priestoroch divadla Romathan. Foto: TASR - František Iván

Divadelníci do nového sídla premiestnili kulisy z viac ako 80 premiér, ktoré odohrali od začiatku svojej existencie.

Košice 19. októbra (TASR) – Košické Divadlo Romathan začína divadelnú sezónu v nových priestoroch. Z budovy na Štefánikovej ulici, ktorá je v havarijnom stave, sa divadelníci počas leta presťahovali do zrekonštruovaných priestorov na Továrenskej ulici.

V novom sídle sa nachádza divadelná sála s multifunkčným pódiom a hľadiskom približne pre 80 divákov, skúšobňa pre tanečníkov, orchester i spevákov, šatne aj kancelárie. Informoval o tom Košický samosprávny kraj (KSK), ktorý je zriaďovateľom rómskeho divadla.

„Novým domovom pre župné Divadlo Romathan sa stala budova, ktorej interiér sme zrekonštruovali s pomocou Sociálneho podniku Košického samosprávneho kraja. V porovnaní s pôvodnou budovou má nové sídlo bezbariérový prístup a priestory sú vyhovujúcejšie na divadelné účely. Toto národnostné divadlo má tak po prvý raz vo svojej 30-ročnej histórii svoju vlastnú scénu a na predstavenia si nemusí prenajímať priestory iných divadiel,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.



Divadlo Romathan sa začalo sťahovať v polovici augusta. Divadelníci do nového sídla premiestnili kulisy z viac ako 80 premiér, ktoré odohrali od začiatku svojej existencie. „Približne na 20 nákladných autách sme si na Továrenskú ulicu postupne previezli celú našu 30-ročnú históriu. Najtvrdším orieškom je vždy premiestňovanie ťažkých a objemných objektov. Takým bol aj veľký koč z nášho úplne prvého predstavenia Than Perdal o Roma – Miesto pre Rómov, s ktorým sme vystupovali ešte v Divadle Pavla Országha Hviezdoslava v Bratislave pred prezidentom Michalom Kováčom,“ konštatoval riaditeľ Romathanu Karol Adam. Divadelná sála v novom objekte sa nachádza na prízemí.



Prvé predstavenie na novej scéne odohralo divadlo pre verejnosť v pondelok (18. 10.). Išlo o hudobno-zábavný program Dobré je, keď Róm sa baví, v ktorom vystupujú všetky zložky divadla - činoherná, hudobná, tanečná aj orchestrálna. V polovici novembra uvedie Romathan svoju prvú premiéru na novej scéne s názvom Testament.

Budova na Továrenskej v minulosti slúžila na školské účely ako prevádzka odborného výcviku a praxe.