Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Divadlo Shanti uvedie hru D N A, pripomenie si tak začiatky súboru

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Divadlo Shanti totiž podľa neho pripravuje každoročne v období Vianoc rozprávku pre deti, avšak hra D N A je tínedžerská dráma - divadlo mladých.

Prievidza 12. marca (TASR) - Prievidzskí ochotníci z Divadla "A" a Divadla Shanti si 70. výročie založenia súboru Divadla "A" pripomenú ďalšou hrou. Inscenáciou D N A sa divadelníci zo Shanti symbolicky vrátia k pôvodnému štýlu tvorby. Jej premiéra sa uskutoční 24. marca v dome kultúry v Prievidzi. TASR o tom informoval režisér František Kňazovič.

Dráma D N A je v poradí druhou premiérou prievidzského ochotníckeho divadla v aktuálnej sezóne. "Myšlienkou tejto divadelnej sezóny je návrat ku koreňom, keďže časť súboru - Divadlo 'A' naštudovalo Ženbu od Gogoľa, ktorá bola historicky prvou inscenáciou v jeho existencii a Shanti sa pri tejto inscenácii vrátilo k pôvodnému štýlu tvorby, keď ho v roku 1991 založil momentálne už profesionálny medzinárodný režisér Peter Serge Butko," priblížil Kňazovič.

Divadlo Shanti totiž podľa neho pripravuje každoročne v období Vianoc rozprávku pre deti, avšak hra D N A je tínedžerská dráma - divadlo mladých. Naposledy Shanti inscenáciu v štýle alternatívneho divadla robilo v roku 2001.

Inscenácia D N A zobrazuje partiu mladých ľudí, ktorých všedné dni sú náhle poznačené tragédiou z nerozvážnosti a chcenia. "Príbeh vo dvoch navzájom prepletených dejových líniách neustále kolíše ako špirála DNA medzi monotónnejšími chvíľami bytia v bubline nekonečného vesmíru a vyhrotenými situáciami žitia vo svete, kde postavy zahnané do kúta pod ťarchou predstavy niesť následky za svoje činy, sú v strachu schopné zájsť až na dno svojej duše," dodal režisér.