Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Štúdio L+S pripravuje premiéru inscenácie Starí majstri

Na archívnej snímke Martin Huba (vľavo) a Milan Lasica Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Inscenáciu holandského autora Gera Thijsa s názvom Starí majstri, ktorú v réžii Juraja Nvotu pripravujú dve slovenské herecké legendy Milan Lasica a Martin Huba.

Bratislava 26. októbra (TASR) - Prvou premiérou 34. sezóny bratislavského Štúdia L+S bude v sobotu 29. októbra inscenácia holandského autora Gera Thijsa s názvom Starí majstri, ktorú v réžii Juraja Nvotu pripravujú dve slovenské herecké legendy Milan Lasica a Martin Huba. Spolu s nimi si v nej zahrá aj Sisa Michalidesová. Scénu navrhol Tomáš Rusín, kostýmy Zuzana Štefunková – Rusínová, hru preložila Miroslava Čibenková.

Dvaja bratia De Manovci – Filip a Richard - sú poslední potomkovia slávnej divadelnej rodiny. Nemajú sa radi. Dalo by sa povedať, že sa neznášajú. Majú rozdielny charakter, talent aj úspech. Napriek tomu, že dosiahli divadelnú slávu - každý po svojom - sú vo veku a v období, keď zrazu nie sú zasypaní ponukami. Ich peňaženky sú desivo prázdne a tak sú nútení prijať producentovu ponuku: hrať spolu v divadelnej hre o dvoch bratoch, ktorí sa nenávidia. Sledujeme dvojicu počas prípravy hry, pred premiérou, počas nekonečnej šnúry po holandských provinciách až k poslednému uvedeniu. Bez toho, aby si to uvedomovali sa dvaja bratia zbližujú. Zlosť a problémy z minulosti sa menia na bratskú lásku. Lenže čo je divadelná hra a čo je vlastne realita?

Autorom hry je Ger Thijs, v holandskom divadelnom svete pojem. Jeho hry sú mimoriadne úspešné, hrajú sa v najprestížnejších divadlách a získali množstvo cien aj v zahraničí.

Podľa režiséra Nvotu evokuje príbeh starých majstrov, bratov v cechu hereckom, večný vzťah Kaina a Ábela. Našťastie v tragikomickom náhľade. "Tragično vždy prináša krásnu ilúziu ľudskej veľkosti, lebo prináša útechu. Komično je krutejšie: brutálne odhaľuje bezvýznamnosť všetkého - ako vraví Milan Kundera. Skutoční géniovia komična nie sú tí, čo nás najviac rozosmejú, ale tí, ktorí objavujú doposiaľ neznámy aspekt komična, pretože ten je obsiahnutý v každej ľudskej situácii," hovorí Nvota.

Ger Thijs sa hlási a prispieva k bádaniu toho zvláštneho efektu, keď sa na smutnej situácii v divadle smejeme, lebo nám niečo pripomína. "Bolo mi cťou byť prítomný skúšok, na ktorých naši majstri herci autorov dialóg výdatne obohacovali svojou skúsenosťou a spomienkami," napísal pre bulletin k predstaveniu režisér.
TASR informovala PR manažérka Zuzana Čižmáriková.