Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Kultúra

Divadlo Thália uvádza v premiére legendárny maďarský muzikál Povala

Na snímke režisér Péter Dudáš počas tlačovej besedy k prvej premiére divadelnej sezóny 2023/2024 - muzikálu Povala v divadle Thália v Košiciach 27. novembra 2023. Foto: TASR – František Iván

K účinkujúcim patria Mihály Hajdu, Emőke Szabadi, Henrietta Rab, Lilla Dégner, Márkó Rubóczki, Péter Nádasdi, Attila Bocsárszky, Oszkár Illés či Mária Kövesdi Szabó.

Košice 27. novembra (TASR) - Košické Divadlo Thália pripravilo najnovšie pre divákov maďarský rozprávkový muzikál Povala. V premiére ho uvedie vo štvrtok (30. 11.).

Ide o jedno z najúspešnejších predstavení, ktoré v Maďarsku za posledné desaťročia vzniklo. Autormi sú Gábor Presser, rocková legenda zo skupiny Lokomotiv GT, Dusán Sztevanovity a Péter Horváth. Thália uviedla muzikál už v roku 2009 a teraz prichádza s úplne novým konceptom pod režijným vedením Pétra Dudása.

K účinkujúcim patria Mihály Hajdu, Emőke Szabadi, Henrietta Rab, Lilla Dégner, Márkó Rubóczki, Péter Nádasdi, Attila Bocsárszky, Oszkár Illés či Mária Kövesdi Szabó.

"Tento legendárny, poeticky krásny rozprávkový muzikál je o pokoj hľadajúcich a celú večnosť v nekonečne blúdiacich duchoch, o ľuďoch skúmajúcich tajomstvá vesmíru a ľudského poznania, nevšímajúcich si zázraky na dosah ruky, o osudových stretnutiach chatrných figúr prežívajúcich každodenné strety dobra a zla. V čarovnej povale sa v hmle zabudnutých kútov a prachu hviezd prelína ríša rozprávok, vír ľudských túžob a lyrický príbeh kriminálneho prípadu. Opäť vyjde najavo, že každý túži po mieste, kde sa môže cítiť ako doma a kde vždy zvíťazí láska a dobrá vôľa," priblížil titul dramaturg Miklós Forgács.



Zaujímavosťou je, že predstaviteľ hlavnej úlohy Mihály Hajdu, ktorý sa popri herectve už tri roky aktívne venuje hudbe a pochádza z Viniček zo zmiešanej rodiny, hrá v maďarčine vôbec prvýkrát.