Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

V Bratislave malo premiéru predstavenie Otec

Na archívnej snímke herec Emil Horváth. Foto: TASR - Dano Veselský

Zellerova dráma Otec rozpráva dojímavý príbeh otca a jeho dcéry, ide o miestami až detektívny príbeh muža, ktorý žije spolu s dcérou finálnu etapu života.

Bratislava 11. októbra (TASR) – Bratislavské Divadlo P. O. Hviezdoslava bolo v pondelok večer (10. 10.) dejiskom premiéry predstavenia Otec. V smiešno-smutnom rozprávaní o rodinných vzťahoch ľudí čeliacich otázke zodpovednosti pri starostlivosti o rodiča v záverečnej etape jeho života, sa v hlavnej úlohe otca predstavil Emil Horváth, v úlohe jeho dcéry Petra Vajdová. Ďalšie postavy stvárnili Alexander Bárta, Helena Krajčiová, Dominika Žiaranová a Peter Brajerčík. Režisérkou hry Floriana Zellera v preklade Eleny Flaškovej je Soňa Ferancová. Scénu navrhol Ondrej Zachar, kostýmy Simona Vachálková.

"Dielo aktuálne najtalentovanejšie súčasného francúzskeho autora Floriana Zellera vzniklo aj vo filmovej podobe v réžii samotného autora," pripomína Zuzana Buchlovičová z divadelnej produkčnej spoločnosti MÚZA Teatro britský film z roku 2020, nominovaný na Oscara v šiestich kategóriách. V úlohe otca sa vo filmovej adaptácii drámy predstavil Anthony Hopkins, ktorý získal za túto rolu sošku Oscara ako najlepší herec v hlavnej úlohe. Florian Zeller a Christopher Hampton dostali Oscara za najlepší prevzatý scenár.

Zellerova dráma Otec rozpráva dojímavý príbeh otca a jeho dcéry, ide o miestami až detektívny príbeh muža, ktorý žije spolu s dcérou finálnu etapu života. Do nej mu fatálnym spôsobom zasahuje jeho choroba, ktorá však spôsobuje často smiešne až groteskné situácie. Otec odmieta pomoc od dcéry, avšak snaží sa pochopiť meniace sa okolnosti, pričom začína pochybovať o svojich blízkych a dokonca aj o vnímaní vlastnej reality.

K premiére divadelného predstavenia pred bratislavským publikom Buchlovičová poznamenala, že jej veľmi záležalo na tom, aby inscenáciu uviedli prvýkrát v DPOH. "Z úcty k pánovi Horváthovi, ktorý v ňom odohral desiatky rokov a rolí," dodala.

S predstavením o starnutí, odchádzaní mysle, ale tiež o zodpovednosti detí k rodičom či starostlivosti o nich, sa herci chystajú cestovať po Slovensku.