Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Vyšla zbierka hier J. Bodnárovej Dievča z morského dna

Na archívnej snímke spisovateľka Jana Bodnárová. Foto: TASR - Jakub Kotian

Bodnárovej tvorbu faktograficko-chronologicky dopĺňa v tejto publikácii výberová bibliografia jej kompletného diela a súpis inscenácií podľa jej textov.

Bratislava 13. apríla (TASR) - Divadelný ústav vydal vo svojej edícii Slovenská dráma výber z divadelných hier slovenskej dramatičky Jany Bodnárovej v podobe knižnej novinky s názvom Dievča z morského dna (Hry). TASR o tom za vydavateľa informovala Eva Fačková.

Na Slovensku i v zahraničí uznávaná poetka, dramatička, prozaička a videoperformerka Jana Bodnárová je autorkou hier, televíznych scenárov a troch desiatok prozaických i básnických kníh pre dospelých aj pre deti a mládež. Medzeru v bibliografii spisovateľky vyplnil Divadelný ústav reprezentatívnym výberom z jej dramatickej tvorby. Okrem titulnej hry Dievča z morského dna (2008) do publikácie zaradil texty Spiace mesto (1987), Kozoroh (1988), Nohy (1988), Lampiónový sprievod (2002), Snežný vrchol (2012, druhá cena v súťaži DRÁMA) a Kolísky (2012). "Kniha bola pripravovaná k okrúhlemu životnému jubileu autorky, pretrvávajúca pandémia však jej vydanie posunula takmer o rok," dodala Fačková.

Súčasťou knihy je rozsiahly rozhovor spisovateľky a filozofky Etely Farkašovej s autorkou a tiež štúdia o Jane Bodnárovej ako dramatičke z pera literárnej vedkyne Dagmar Kročanovej. Bodnárovej tvorbu faktograficko-chronologicky dopĺňa v tejto publikácii výberová bibliografia jej kompletného diela a súpis inscenácií podľa jej textov.