Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Divadlo z Pasáže vstupuje do 18. sezóny, predstaví troch patrónov

Hercami v divadle sú ľudia s mentálnym postihnutím.

Banská Bystrica 20. septembra (TASR) - Mestské divadlo - Divadlo z Pasáže v Banskej Bystrici, ktorého herci sú ľudia s mentálnym postihnutím, tento rok vstupuje do svojej 18. divadelnej sezóny. "Pri tejto príležitosti sme sa rozhodli vytvoriť divadelný program priamo na ulici pred budovou divadla na Lazovnej 21. Herci si zaspomínajú na minulosť divadla, predstavia jeho súčasnosť a zasnívajú o jeho budúcnosti," uviedla pre TASR umelecká šéfka divadla Eva Ogurčáková.

Otváranie divadla sa uskutoční 27. septembra o 17.00 h. V rámci programu oficiálne predstavia troch patrónov divadelnej sezóny. Funkcia patróna má symbolický charakter, vyplýva z profesionálnej roly, ktorú jednotliví patróni zastávajú, a prepojenia divadla s nimi. Patrón umenia – umelecká tvorba divadla, patrón mesta – divadlo ako mestské divadlo, patrón kraja – divadlo ako jedinečný článok územnej štruktúry Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), priblížila Ogurčáková.

Ako pokračovala, oslovili nasledujúcich patrónov divadelnej sezóny: herca Marka Majeského ako patróna umenia, primátora mesta Banská Bystrica Petra Gogolu ako patróna mesta a predsedu BBSK Vladimíra Maňku ako patróna kraja. Po oficiálnom programe sa uskutoční priamo v Divadle z Pasáže koncert herca divadla Petra Hudeca (klavír) a dvoch banskobystrických hudobníkov.