Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Divadlo Zrakáč premiéruje v SND klasiku, hrá v nej aj E. Vášáryová

Na archívnej snímke herečka Emília Vášáryová počas tlačovej konferencie k predstaveniu novej hry Čaj a apokalypsa v Slovenskom národnom divadle (SND). Foto: TASR - Jakub Kotian

Súčasnú verziu slovenskej divadelnej klasiky Ivana Stodolu naštudoval súbor pod vedením režiséra Pavla Viechu.

Bratislava 24. novembra (TASR) – Divadlo Zrakáč - umelecký projekt, poskytujúci priestor najmä nevidiacim a slabozrakým hercom, uvedie 27. novembra v Modrom salóne Slovenského národného divadla (SND) premiéru inscenácie Čaj u pána senátora. Súčasnú verziu slovenskej divadelnej klasiky Ivana Stodolu naštudoval súbor pod vedením režiséra Pavla Viechu. Inscenácia je výsledkom už druhej spolupráce Činohry SND a Divadla Zrakáč. Predstavia sa v nej aj Emília Vášáryová a Ján Gallovič.

"Od začiatku som vedel, že musím vybrať titul, kde je možné docieliť na javisku fúziu hercov, ktorí majú zdravotné špecifikum a hercov profesionálov z SND. V hre Čaj u pána senátora sú postavy z rozdielnych vrstiev, prišlo mi zaujímavé ich obsadiť tak, aby som na javisku videl to zvláštne premletie dvoch úplne iných sociálnych rovín," povedal pre TASR na štvrtkovej tlačovej konferencii Viecha.

Stodolovu hru si vybral aj preto, že Divadlo Zrakáč doteraz nerobilo slovenskú klasiku, zároveň hľadal aj v súčasnosti aktuálne dielo. "Čaj je výnimočný práve tým, že je z politického prostredia, z obdobia zrodu demokracie na území Československa, prišlo mi zaujímavé, že práve ľudia nevidiaci alebo slabozrakí sa budú cez túto hru vyjadrovať na tému súčasnej situácie politiky na Slovensku," vysvetľuje Viecha. Podľa jeho slov by divák od členov "divadla, kde zrak nehrá žiadnu rolu", čakal niečo iné. "To, že budú na javisku riešiť povedzme svoj svet nevidiaceho človeka v kontexte nás vidiacich. To, že sa budú vyjadrovať o politike, to mi prišlo nesmierne originálne, obzvlášť, keď im partnera na javisku robí niekto ako Emília Vášáryová, to mi príde unikátne," dodal.

Hru Čaj u pána senátora uviedli prvý raz v SND v roku 1929 v réžii Andreja Bagara. Stodola tento titul ešte dvakrát prepísal. Tvorcovia súčasnej inscenácie vychádzali z prvej verzie hry, ktorá vznikala v turbulentnej atmosfére medzivojnových rokov. Má byť pokusom s nadhľadom zhodnotiť, ako veľmi, a či vôbec, sa za necelých sto rokov kultivovala slovenská spoločnosť a politická kultúra.

Viecha sa spolu s dramaturgom Martinom Krčom podpísal aj pod úpravu textu. Zdynamizovali ho, urobili ho "vzdušnejším" a kratším. "Takmer za sto rokov od vzniku hry humor zdrsnel a zrýchlil sa. Odhadom tretinu pôvodnej Stodolovej hry sme vyškrtli," priznal režisér s tým, že škrtu sa nevyhli ani niektoré postavy.