Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Festival Virvar v Košiciach začali netradične v septembri

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Festival organizuje Občianske združenie pri Bábkovom divadle v Košiciach v spolupráci s bábkovým divadlom. Festival bude spojený s hygienickými opatreniam.

Košice 3. septembra (TASR) – Vo štvrtok sa začal štvordňový festival Virvar – Dni bábkového divadla a hier pre rodiny v Košiciach. Jeho ôsmy ročník sa mal pôvodne konať v júni, na začiatok septembra ho presunuli pre pandémiu nového koronavírusu. Z rovnakého dôvodu dostali oproti iným rokom viac priestoru slovenské divadlá. Informuje o tom Bábkové divadlo v Košiciach (BDK) na svojej webovej stránke.

V rámci prvého dňa programu sa okrem iného centrom Košíc prešiel sprievod s bábkami a maskami. Celkovo sa počas festivalu predstaví 12 divadiel zo Slovenska, Česka, Nemecka, Maďarska a Litvy.

„Z dôvodu pandémie sme nemohli pozývať toľko divadiel zo zahraničia ako po iné roky. Niektoré krajiny nie sú doteraz označené ako bezpečné, aj preto budú chýbať napríklad naši priatelia z Ukrajiny či Poľska,“ uvádza BDK. Okrem domáceho bábkového divadla si diváci budú môcť pozrieť aj inscenácie umeleckých súborov z Banskej Bystrice, zo Žiliny, Senca, z Budmeríc, Trnavy, Bánova či Levíc.

Súčasťou Virvaru budú tiež tvorivé dielne, interaktívny hry, burza kníh a pozrieť si bude možné i rôzne triky žongléra. Chýbať nebudú ani flašinetári zo štyroch krajín.

Hlavným hracím priestorom je sála a átrium BDK na Alžbetinej ulici. Umelecké produkcie budú aj v Divadle Thália a na Hlavnej ulici. O zmenách programu informuje BDK na sociálnej sieti. Predstavenie Variácie lásky naplánované na štvrtok na 19:00 sa uskutoční v Máraiho štúdiu na Timonovej ulici, pričom kapacita sály je limitovaná na 50 osôb. V piatok o 17:00 odohrajú rozprávku Klaun a more napokon na veľkom pódiu pri Immaculate na Hlavnej ulici. Záverečným predstavením má byť v nedeľu bábková hra Aleksandra Veselova Slniečko a snežní ľudkovia v podaní BDK.

Festival organizuje Občianske združenie pri Bábkovom divadle v Košiciach v spolupráci s bábkovým divadlom. Festival bude spojený s hygienickými opatreniam.