Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

DIVADLO2020: Očovania sú Pilindoši, rovnaký názov má aj ich divadlo

Divadelné ochotníctvo malo v Očovej dlhoročnú a veľmi plodnú tradíciu od roku 1934, kedy sa podarilo ochotníkom nacvičiť aj 4 divadelné hry počas jedného roka. Aktivita divadelníkov však postupne ochabla a po 15 rokoch úplne zanikla. Až v roku 1998 po 40-ročnej prestávke skupina divadelných nadšencov začali písať novodobú históriu divadelného ochotníckeho súboru, ktorý dostal neskôr meno Pilindoš. Od tejto doby divadelný ochotnícky súbor Pilindoš uvádza každoročne aspoň jednu premiéru divadelnej hry, pravidelne sa úspešne zúčastňujú na regionálnych a krajských prehliadkach divadelných ochotníckych súborov. Zameranie hier je predovšetkým komediálne a veseloherné. Na snímke členovia ochotníckeho divadelného súboru Pilindoš počas divadelnej hry Dvaja muži v šachu, v Očovej, okres Zvolen 17. júla 2020. Foto: TASR - Ján Krošlák

Aj keď väčšina ochotníckych súborov siaha po klasike, Pilindoš nemá problém ani so súčasnými hrami. Musia byť však komediálne a veseloherné.

Očová 18. júla (TASR) - S originálnym názvom Pilindoš funguje v Očovej v okrese Zvolen už viac ako dve desaťročia divadelný ochotnícky súbor. Aj keď pri vyslovení jeho mena sa viacerým objaví úsmev na tvári, len málokto vie, odkiaľ sa tento názov vzal.

"Náš názov vznikol z historky, ktorá sa nesie dedinou už od dávna. Očovanov totiž volajú Pilindoši. A prečo? V dedine sa vraj kedysi pri sadení fazule pridávali do jamky aj piliny, aby spolu s fazuľou vyrástla aj palica, ktorá ju na ceste do dospelosti podrží," hovorí s úsmevom vedúca súboru Jarmila Olšiaková.

Aj keď už má Pilindoš vek dospelosti za sebou, jeho predchodca - prvé ochotnícke divadlo v Očovej, vzniklo ešte za prvej Československej republiky. Archív divadla uvádza, že tomu tak bolo v roku 1934. Ochotníci nacvičili vtedy ročne aj tri, či štyri hry.



Záznamy o divadelnej činnosti v Očovej sú aj v rokoch 1941 a 1942. V nacvičovaní sa pokračovalo aj po druhej svetovej vojne, ale niekedy v 50. rokoch ochotnícke divadlo v obci zaniká.

Až v roku 1998 si skupina divadelných nadšencov na základe iniciatívy miestneho občana Ondreja Pivolusku a pod vedením Ivany Weinsenpacherovej povedala, že na doskách, ktoré znamenajú svet, to skúsia znovu. Pilindoš bol teda na svete.

Prvú premiéru "dali" očovskí ochotníci už koncom toho istého roku. Bola to hra Jozefa Polievku s názvom Život. "Od uvedenia tejto hry pripravujeme každoročne aspoň jednu premiéru a zúčastňujeme sa aj na regionálnych a krajských prehliadkach," hovorí ďalej Olšiaková.



Aj keď väčšina ochotníckych súborov siaha po klasike, Pilindoš nemá problém ani so súčasnými hrami. Musia byť však komediálne a veseloherné.

Ako zatiaľ poslednú, naštudovali vlani v poradí už 22. hru - Popánštená kotrba z pera srbského autora Jovana Popoviča. "Tento rok sa nám pre epidemiologickú situáciu už nepodarilo naštudovať novú vec. Začali sme len so skúšaním hry Dvaja muži v šachu od Miroslava Horníčka," pripomína vedúca súboru. "Nevzdávame sa ale, a v septembri sa zrejme do toho pustíme znovu," dodala.



Jedným z hlavných protagonistov novej hry je Pavel Holík. "Ústrednými postavami sú dvaja grófi, ktorí sa vo vojne navzájom zajali a prežívajú rôzne veselé príhody," priblížil dej. "Aj keď sa to zdá, hra nie je len o dvoch grófoch, či o nás dvoch hercoch, ale pridávajú sa k nám aj naše krásne herečky, bez ktorých by to nemalo tú správnu šťavu," dodal.