Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Štátne divadlo Košice pripravuje premiéru hry Borodáč alebo Tri sestry

Na snímke herci Alena Ďuránová a Matej Erby počas skúšky 11. júna 2020 v Košiciach. Foto: TASR - František Iván

Premiéru hry pôvodne plánovali na 3. apríla, z dôvodu pandémie nového koronavírusu ju museli odložiť.

Košice 10. júna (TASR) – V Štátnom divadle (ŠD) Košice aktuálne vrcholia prípravy svetovej premiéry k storočnici slovenského profesionálneho divadla. Predstavenie pôvodnej slovenskej hry trojice autorov Michala Baláža, Michala Ditteho a Karola Horáka "Borodáč alebo Tri sestry" diváci prvýkrát uvidia 25. septembra v historickej budove divadla. Informoval o tom v stredu hovorca ŠD Svjatoslav Dohovič.



Premiéru hry pôvodne plánovali na 3. apríla, z dôvodu pandémie nového koronavírusu ju museli odložiť. S prípravami inscenácie v týchto dňoch finišujú herci činohry spolu s realizačným tímom pod vedením režisérky Júlie Rázusovej.

Meno Janka Borodáča je spojené so slovenským profesionálnym divadlom, ktorému patrí pri príležitosti storočnice celý rok 2020. Herec, režisér, dramatik a pedagóg sa podieľal na budovaní Slovenského národného divadla, ale stál aj na čele košického ŠD ako jeho prvý riaditeľ od roku 1945, vtedy ešte pod názvom Východoslovenské národné divadlo.

"Janko Borodáč mal výrazný vplyv na vývoj a smerovanie slovenského divadla, stal sa súčasťou dôležitých politických zlomov. Jeho životný príbeh nie je len príbehom umelca, ale aj manžela a pedagóga. Je strojcom a nositeľom dedičstva, s ktorým sa musela vysporiadať každá divadelná generácia," priblížil dramaturg činohry a inscenácie Peter Himič.

Počas Borodáčovho košického obdobia sa inscenácia Troch sestier stala jeho najvýznamnejšou. "Práve príbehový pôdorys Čechovovej hry tvorí základný dramaturgicko-režijný koncept inscenácie Bordáč alebo Tri sestry, ktorý odhaľuje aj privátne polohy Borodáča. Jeho turbulentný profesionálny, ale aj osobný život Borodáča, je zároveň dôležitým pohľadom na dejiny slovenského divadla, na politiku, na myslenie o kultúre, na uvažovanie o etike i estetike v 20. storočí," uviedol Himič.

Touto inscenáciou ŠD zároveň pokračuje v dramaturgickej línii, v ktorej skúma dejiny mesta a miesta i osobností Košíc.

Inscenácia bude debutom v košickom divadle pre hosťujúceho herca Mateja Erbyho. Okrem neho diváci uvidia aj domácich hercov Martina Stolára, Stanislava Pitoňáka, Alenu Ďuránovú, Tatianu Polákovú, Adrianu Ballovú, Ľubu Blaškovičovú, Jakuba Kuku, Tomáša Dira, Juraja Zetyáka a Róberta Šudíka.