Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

DIVADLO2020: Slovenské herecké nebo – Adela Gáborová

Na snímke herečka Adela Gáborová, archívna foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Odborníci i fanúšikovia umenia ju radia medzi najvýznamnejšie osobnosti v histórii účinkovania v Divadle Andreja Bagara v Nitre. Na divadelných doskách stvárnila viac ako 140 postáv.

Bratislava 1. marca (TASR) – Slovenská herečka Adela Gáborová prežila svoj divadelný život na doskách Divadla Andreja Bagara v Nitre. Odborníci i fanúšikovia umenia ju radia medzi najvýznamnejšie osobnosti v histórii účinkovania tohto divadla. Na divadelných doskách stvárnila viac ako 140 postáv.

Adela Gáborová sa narodila 2. marca 1940 v Brekove. Po absolvovaní štúdia herectva na Vysokej škole múzických umení v Bratislave sa v roku 1961 stala členkou súboru nitrianskeho divadla. Dominovala v zložitých charakterových postavách, ktorým dokázala dať psychologickú presvedčivosť. Svoje majstrovstvo zdokonaľovala pod vedením režisérov Pavla Haspru, Karola Spišáka či Jozefa Bednárika.

Diváci si ju pamätajú ako predstaviteľku úloh v dielach Shakespeara, Čechova či Schillera. Nezabudnuteľné výkony herečka podala aj monodrámach. Jej predstavenie Dnešná Medea bolo ozdobou mnohých divadelných festivalov. Jej spontánne a prirodzené herectvo sa neraz osvedčilo aj v komediálnych úlohách a muzikáloch.

Na snímke Adela Gáborová v strede v hre Tri sestry.
Foto: TASR - Divadlo Andreja Bagara v Nitre.


Popri herectve sa venovala ochotníckemu a bábkovému divadlu. Na VŠMU učila bábkohercov techniku javiskovej reči v koordinácii s hereckou tvorbou. Priťahovali ju však aj iné aktivity. Patrili k nim predovšetkým alternatívne projekty, ako napríklad divadelné družstvo či zoskupenie Problém Miloša Karáska. Nezanedbateľnú stopu zanechala aj v televíznej a filmovej tvorbe, kde stvárnila viac ako 150 úloh. Účinkovala v mnohých rozprávkach a v známych filmoch: Sedím na konári.., Nevera po slovensky, Neha, Nemožná či Jaškov sen.

V roku 1999 si prevzala divadelné ocenenie Dosky za najlepší ženský herecký výkon v úlohe Lady Macbeth v inscenácii hry W. Shakespearea Macbeth. Prezident Ivan Gašparovič jej v roku 2006 odovzdal štátne vyznamenanie Pribinov kríž II. triedy za významné zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky v oblasti divadelnej kultúry.

Adela Gáborová zomrela v Nitre 12. júla 2007.