Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Slovenské Herecké nebo – Martin Gregor

Ilustračná snímka. Foto: TASR Zdenko Dzurjanin

Po vyhlásení vojnovej Slovenskej republiky musel z dôvodu svojho židovského pôvodu divadlo opustiť.

Bratislava 8. novembra (TASR) – Herec Martin Gregor patrí k legendám slovenskej divadelnej scény. Významným podielom obohatil slovenský divadelný, filmový, televízny i rozhlasový archív.

Martin Gregor sa narodil 14. novembra 1906 v Trnave. Jeho vlastné meno bolo Martin Guttman. Vyučil sa za sústružníka, pracoval v továrni. Po čase sa dostal na hudobnú akadémiu. Na doskách Slovenského národného divadla (SND) sa objavil už v sezóne 1932/1933 ako študent druhého ročníka.

Prvé postavy Martina Gregora odhalili jeho talent pre komediálne úlohy. Po vyhlásení vojnovej Slovenskej republiky (1939 - 1945) musel z dôvodu svojho židovského pôvodu divadlo opustiť. Vtedy sa stretol so svojou budúcou manželkou Magdou, ktorú zase pre jej pôvod prepustili z baletného súboru SND.

Herec si prešiel štyrmi koncentračnými tábormi, rovnako ako jeho manželka. Znovu sa stretli po oslobodení v roku 1945. Ľahké to nemal ani po druhej svetovej vojne.

Stal sa riaditeľom SND a bol pri zrode divadla Nová scéna v Bratislave. V päťdesiatych rokoch 20. storočia ho obvinili z oportunizmu. Uchytil sa v rozhlase, kde jeho pričinením vznikol rozhlasový herecký súbor.

Po roku 1968 mu síce hrať nezakázali, ale čakal ho iný zákaz - nesmel vycestovať.

Najúspešnejšou postavou z tohto obdobia bola rola Willieho Clarka v Simonových Zlatých chlapcoch. Na javisku sa naposledy objavil v postave sira Wiliama Bagota v Shakespearovom Richardovi II.

Návštevníci divadla radi spomínajú na inscenácie v ktorých Gregor účinkoval: Jožko Púčik a jeho kariéra, Tanec nad plačom, Rómeo a Júlia, Meštiak šľachticom či Dámsky večierok, ktorý režíroval. Úspešne stvárnil Pištu v Dobrodružstve pri obžinkoch, Osipa v Revízorovi, Jelenfyho v Inkognite, či Raspľujeva v hre Krečinskij sa žení.

Účinkoval v známych slovenských filmoch ako napríklad: Vlčie diery, Obchod na korze, Jánošík či Očovské pastorále. V pamäti utkvel aj ako herec z televíznych rozprávok. V roku 1960 mu udelili titul Zaslúžilý umelec.

Umelec Martin Gregor zomrel 29. júna 1982 v Bratislave.