Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

DIVADLO2020: Slovenské herecké nebo - Naďa Hejná

Ilustračné foto Foto: TASR

Ako predstaviteľka najrozmanitejších ženských charakterov všetkých žánrov ovládla celú škálu hereckých výrazových prostriedkov v komediálnych, tragických i groteskných polohách.

Bratislava 22. novembra (TASR) – Slovenská herečka Naďa Hejná patrila k výrazným osobnostiam slovenskej divadelnej kultúry. Začínala ako horlivá ochotníčka, ktorá sa stala uznávanou a obdivovanou interpretkou na profesionálnej scéne. Počas svoje kariéry vytvorila na profesionálnom i ochotníckom javisku vyše 240 rôznorodých kreácií.

Naďa Hejná sa narodila 6. októbra 1906 v Martine v rodine, v ktorej bolo ochotnícke divadlo súčasťou života. Po otcovi Milošovi Pietrovi, redaktorovi Slovenského hlásnika a matke Márii, ochotníckej herečke a režisérke, zdedila blízky vzťah k umeniu. Aj zásluhou svojich rodičov po prvý raz stála na javisku Slovenského spevokolu už ako sedemročná.

Po absolvovaní martinskej obchodnej akadémie a roku strávenom v Prahe, pracovala ako administratívna pracovníčka v martinskom Ústredí slovenských ochotníckych divadiel.

V roku 1944 sa vtedy 38-ročná Hejná pričinila o založenie Slovenského komorného divadla v Martine, v ktorom následne pôsobila ako profesionálna herečka. Počas SNP účinkovala vo Frontovom divadle a spolupracovala aj so Slobodným slovenským vysielačom v Banskej Bystrici. S malou prestávkou bola javisku verná až do roku 1980. Ako predstaviteľka najrozmanitejších ženských charakterov všetkých žánrov ovládla celú škálu hereckých výrazových prostriedkov v komediálnych, tragických i groteskných polohách.

Herecký talent Nadi Hejnej nebolo možné prehliadnuť ani na filmovom plátne a v televízii. Okrem mnohých ďalších zažiarila v poetickej dráme Markéta Lazarová, vo filmoch Očovské pastorále, Ružové sny či Mŕtvi učia živých, ako aj v televíznych seriáloch Straty a nálezy alebo Lekár umierajúceho času.

Naďa Hejná zomrela 7. februára 1994 v Štiavničke vo veku 87 rokov. Je pochovaná v rodinnej hrobke na Národnom cintoríne v Martine.