Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Súčasťou Roku slovenského divadla je aj XVI. Festival Astorka

Na snímke zľava herci Juraj Kemka (v pozadí), Pavol Šimun, Dominika Morávková a Marián Miezga počas verejnej generálky inscenácie Lásky jednej plavovlásky v Divadle Astorka Korzo'90 v Bratislave 15. januára 2018. Foto: TASR - Dano Veselský

Súčasťou festivalu budú i tradičné Scénické rozhovory Davida Hrbeka, tento rok s Ondrejom Spišákom a hosťom Františkom Liptákom.

Bratislava 17. februára (TASR) - Bratislavské Divadlo Astorka Korzo '90 oslávi 1. apríla tridsiate výročie svojho vzniku. Aj svoje začiatky si pripomenie na XVI. Festivale Astorka, ktorý sa uskutoční od 25. marca do 8. apríla. TASR o tom informovala Veronika Maková z Divadla Astorka Korzo '90.

Festival sa skladá z dvoch častí, medzinárodná časť Festival Astorka/Priatelia odkazuje na uplynulých 15 ročníkov medzinárodného festivalu. "Pozvali sme divadlá a umelcov, s ktorými sme sa počas týchto 15 rokov stretávali, máme aj prehliadku našich titulov Festival Astorka/Rekapitulácia, na ktorom si popri súčasných inscenáciách rôznou formou spomenieme na 30 rokov histórie nášho divadla," avizujú organizátori podujatia, ktoré je súčasťou Roku slovenského divadla 2020.

Astorka na festivale uvedie najnovšiu inscenáciu Pohľad z mosta od Arthura Millera. V réžii Ondreja Spišáka sa predstavia Vlado Černý, Miroslav Noga, Anna Šišková, Anna Jakab Rakovská/Sarah Arató a. h., Marián Miezga a Pavol Šimun. Hru preložil Miloš Ruppeldt, pod dramaturgiu sa podpísala Andrea Dömeová, scénu navrhol Fero Lipták, kostýmy Katarína Hollá. Autorkou hudby je Ľubica Čekovská.

Na doskách bratislavského divadla sa predstaví pražské Divadlo Viola s titulom Proč si nezatančíte?, poľské divadlo bude zastupovať Lubuski Teatr, Zielona Góra s komédiou Otvorené manželstvo. Z Budapešti zavíta do Bratislavy súbor Vígszínház s autorským divadlom o tvorbe Józsefa Attilu. V programe tiež figuruje predstavenie Hadry, kosti, kůže v podaní pražského Švandovho divadla na Smíchově.

Súčasťou festivalu budú i tradičné Scénické rozhovory Davida Hrbeka, tento rok s Ondrejom Spišákom a hosťom Františkom Liptákom. V programe je i fotografická dielňa pre študentov fotografie a dokumentu pod vedením Pavla Breiera a s ňou súvisiace fotografické výstavy. "Uplynulé ročníky si pripomenieme výstavou Festival Astorka 2005 - 2019, na záver festivalu otvoríme ďalšiu výstavu Festival Astorka 2020," uzavrela Maková.