Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

Divokej Bill to v Bratislave poriadne roztočili

Kapela Divokej Bill počas koncertu Foto: TASR/František Iván

Dve hodiny výbornej zábavy, to bol bratislavský koncert Divokého Billa.

Bratislava 14. februára (TASR) – Známej českej skupine Divokej Bill patrilo vo štvrtok večer koncertné pódium bratislavského Majestic Music Clubu. V rámci koncertného turné Možná přijde i pekelník 2014 Tour si kapela naplánovala päť koncertov na Slovensku a jednou zo zastávok bola aj slovenská metropola.

Nové aj staré songy

Divokej Bill oslavuje 15 rokov na hudobnej scéne, vydal nový album s príznačným názvom "15". Neľutoval ten, kto prišiel, partia okolo lídra kapely Vaška Bláhu ponúkla piesne z nového albumu aj známe songy z predchádzajúcich platní. Úvod patril piesňam Tádada a Půl pátý ráno z albumu Mlsná (2009), treťou bola Lásko z debutového albumu Propustka do pekel (2000), štvrtou Cesta z druhej platne Svatá pravda (2001). Podstatnú časť koncertného playlistu však tvorili piesne z nového albumu 15, postupne Vstávej, Mašina, Dolsin, Jediná, Koně, Všema deseti, Zamilovaná, Tíseň, Pekelník a Harmonika. Bokom neostali ani piesne z predchádzajúcich piatich štúdiových albumov, Armáda, Pecka, Svatá pravda, Dávno, Malování, Batalion, Námořnická, Znamení, Plakala. Bez prídavku sa z Bratislavy neodchádza, a tak aj Bill pridal piesne Pocit a Rozárka.

Zábava na prvom mieste

Album 15 im prišli pokrstiť kamaráti zo skupiny Polemic, ktorým Divokej Bill hosťoval na ich najnovšom albume Hey! Ba-Ba-Re-Bop. Za asistencie pekelníka sa krstilo ohňom a CD získal jeden z divákov. Osmičku muzikantov úspešnej kapely okrem gitaristu, speváka a lídra kapely Vaška Bláhu tvoria Adam Karlík (husleň, Roman Procházka (gitara), Štepán Karbulka (perkusie), Miloš Jurač (basgitara), Martin Pecka (akordeón), Honza Bártl (banjo) a Marek Žežulka (bicie). Už dnes koncertuje kapela v Žiline a 15. februára v Čadci. Sériu 13 koncertov na domácej pôde začínajú 28. februára v Českej Lípe.

Kapela vznikla v roku 1998 v Úvale pri Prahe, po zmenách sa postupne rozrástla na osem členov. V júni 2000 vydala debutový album Propustka do pekel, hitom z neho bola pieseň Plakala. Rok na to vydala druhý album Svatá pravda. Ďalšími sú albumy Mezi nima (2003), koncertné CD a DVD Lucerna (2004), Divokej Bill (2006), koncertný Rock for People z vystúpenia na známom festivale (2007), štúdiový album Mlsná (2009) a kompilácia s názvom Unisono/Best Of 2000-2010, vyšiel v apríli 2011. Novinku s názvom 15 vydali na etikete vydavateľstva Supraphon.