Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Kultúra

Divadlo vo Zvolene chystá premiéru, motívom bol život Gregorovcov

Divadlo Jozefa Gregora Tajovského. Foto: Facebook Divadlo Jozefa Gregora Tajovského

Divadlo Jozefa Gregora Tajovského si tak pripomenie blížiace sa 150. výročie narodenia Tajovského a 140. výročie narodenia Gregorovej.

Zvolen 5. februára (TASR) - Divadlo Jozefa Gregora Tajovského (DJGT) vo Zvolene otvorí nový rok premiérou inscenácie s názvom Tel3gram. Zameriava sa na motívy, ktoré zaujali v životoch a dielach Jozefa a Hany Gregorovcov. TASR o tom informovala vedúca obchodno-marketingového oddelenia DJGT Gabriela Valentínyová.

Dodala, že inscenácia bude mať premiéru v piatok 9. februára v komornom priestore štúdia. DJGT si tak pripomenie blížiace sa 150. výročie narodenia Tajovského a 140. výročie narodenia Gregorovej. "Je určená študentom, pedagógom, záujemcom o osobnosti našich dejín aj priaznivcom plnohodnotného divadla," objasnila. Priblížila, že názov Tel3gram odkazuje na prepájanie a hľadanie paralel. Telegram v Tajovského dobe slúžil na rýchlu komunikáciu a rovnaký účel dnes plní rovnomenná aplikácia. "Telegram prináša to najpodstatnejšie, čo potrebuje byť povedané, a rovnako to robí táto autorská inscenácia," vysvetlia.

Podľa nej dielo je tvorivé spojenie troch výrazných autoriek a režisérok. Kateřina Quisová ukazuje dramatika a spisovateľa Tajovského v profilových momentoch jeho tvorivého života. Silvia Vollmann sa zamerala na korešpondenciu Jozefa a Hany počas prvej svetovej vojny. Alžbeta Vrzgula zacielila svoju pozornosť na osobnosť Hany Gregorovej.

V inscenácii účinkujú Mária Knoppová, Daniel Výrostek, Marek Rozkoš, Jana Pilzová a Iveta Marcineková.