Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Dnes sa začína Medzinárodný festival Divadelná Nitra

Divadelná Nitra 20. ročník Foto: TASR/Henrich Mišovič

Podujatie potrvá až do 26. septembra a prinesie šesť dní divadelného umenia a bohatého sprievodného programu.

Nitra 21. septembra (TASR) – V Nitre sa dnes začína 21. ročník Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra. Potrvá do 26. septembra a prinesie šesť dní divadelného umenia a bohatého sprievodného programu. Do Nitry tento rok prišlo 237 divadelných profesionálov z 13 súborov. Diváci sa môžu tešiť na inscenácie z Belgicka, Českej republiky, Maďarska, Nemecka, Poľska, Rumunska, Ruska, Slovinska, Veľkej Británie aj Slovenska. Priamo na pódiu si môžu vychutnať výkony 105 hercov, tanečníkov a hudobníkov. Festival sa dnes slávnostne začne inscenáciou Otvorení všetkému od svetoznámej argentínskej choreografky Constanzy Macras.

Divadlo nie je len miestom zábavy a odpočinku
Divadelná Nitra aj tento rok prinesie spoločensko-politické témy Európy. Podtitulom 21. ročníka festivalu je „vina/nevina“. „Divadlo dnes považujú ľudia za oddych či zábavu. My ho chápeme ako miesto, kde môže človek nazrieť do tém a problémov, ktoré ho bytostne zaujímajú a ktoré inde nenájde,“ vysvetlila riaditeľka Divadelnej Nitry Darina Kárová. Zároveň však pripomenula, že aj vážne témy sa na Divadelnej Nitre zobrazujú atraktívnym spôsobom.

Divadelná Nitra 20. ročník
Foto: TASR/Henrich Mišovič
V inscenáciách zohrá veľkú úlohu humor v rôznych podobách, či už čierny, ironický alebo groteskný. „Vážne posolstvá sa dostanú k divákom aj v podobe tanca, napríklad v jednom z najpôsobivejších tanečných sól uplynulých sezón, v belgickej inscenácii Bude to len horšie a horšie a horšie, priateľu od uznávanej flámskej choreografky a tanečníčky Lisbeth Gruwez. Inscenácie budú doplnené živou hudbou, napríklad v pôsobivej poľskej produkcii III Fúrie zahrá punková kapela, v maďarskej čiernej groteske Anamnéza sa predvedie zase rocková skupina,“ hovorí PR manažérka festivalu Zuzana Kizáková.

Na scéne nebude chýbať ani otvorená politická provokácia v inscenácii Čím viac nás je, tým rýchlejšie dosiahneme cieľ. K hviezdnym predstaveniam festivalu bude patriť britská hra Zajtrajšie večierky, ktorá čerpá aj z tradície obľúbených stand-up comedy šou.

Slovenské divadlá budú mať na festivala početné zastúpenie
Z domácich divadiel sa na festivale predstaví Slovenské komorné divadlo z Martina s poslednou premiérou minulej sezóny Sedem dní do pohrebu, Divadlo Pôtoň z Bátoviec prinesie inscenáciu Psota. Divadlo Aréna z Bratislavy príde s inscenáciou Kukura. V rámci sekcie Festival Plus sa v Nitre predstaví aj Amslerova inscenácia Pohania Činohry Slovenského národného divadla, ktorá získala najviac, až šesť nominácií na DOSKY 2012. Víťazi divadelných ocenení budú známi hneď v prvý večer Divadelnej Nitry počas slávnostného ceremoniálu DOSKY 2012. Všetky predstavenia sa budú konať v Divadle Andreja Bagara v Nitre a v Starom divadle Karola Spišáka v Nitre a budú tlmočené do slovenčiny a angličtiny.

Divadelná Nitra pripravila pre festivalových návštevníkov a Nitranov aj bohatý sprievodný program, ktorý prinesie do ulíc 68 podujatí a 220 umelcov. „Námestie pred Divadlom Andreja Bagara v Nitre dostane novú a atraktívnu podobu, ožije pouličnými divadelnými predstaveniami zo Slovenska aj Česka, študentskými inscenáciami od mladých nitrianskych divadelníkov, netradičnými umeleckými inštaláciami, prehliadkou európskeho aj domáceho filmu či koncertmi,“ dopĺňa Kizíková.