Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Dnes sa začínajú Bratislavské hudobné slávnosti 2012

Bratislavské hudobné slávnosti Foto: TASR

Po niekoľkoročnej prestávke sa podujatie vracia do bratislavskej Reduty.

Bratislava 28. septembra (TASR) – Koncertom Slovenskej filharmónie sa začína dnes 48. ročník Bratislavských hudobných slávností. Od dnešného dňa do 14. októbra ponúkne toto prestížne podujatie celkom 26 koncertov, na ktorých sa predstavia umelci z viac ako 20 krajín Európy, Severnej a Južnej Ameriky, Ázie aj z Austrálie.

V rámci dnešného otváracieho koncertu sa predstaví Slovenská filharmónia pod taktovkou šéfdirigenta Emmanuela Villauma s hosťujúcou huslistkou Sarah Chang. Na programe je Koncert pre husle a orchester D dur op. 77 Johannesa Brahmsa a dielo Tak riekol Zarathustra, symfonická báseň op. 30 skladateľa Richarda Straussa.

Zázračný talent geniálneho dieťaťa – takto označovali mladučkú Sarah Chang, ktorú v roku 2006 už Newsweek Magazine zaradil medzi 20 Top Women a v roku 2008 dostala prestížne ocenenie Young Global Leader od Svetového ekonomického fóra (WEF). Chang je od minulého roka aj umeleckou veľvyslankyňou USA. Na Bratislavské hudobné slávnosti sa vracia po desiatich rokoch ako hviezda klasickej hudby so svojím milovaným skladateľom Brahmsom, ktorého zahrá pod taktovkou šéfdirigenta Slovenskej filharmónie Emmanuela Villauma.

V sobotu 29. septembra sa v Dóme sv. Martina predstaví súbor Solamente naturali pod vedením Miloša Valenta spolu s Bratislavským chlapčenským zborom. Hlasmi týchto malých spevákov už 30 rokov otvára dvere do sveta fantázie, hudby a poznania zbormajsterka Magdaléna Rovňáková, aby sa z mnohých stali v budúcnosti operní sólisti, dirigenti, alebo aby im kultúra a umenie navždy spríjemnili život aj v iných profesiách. Slávnostnosť chvíle umocní prepojenie so súborom starej hudby Solamente naturali v Dóme sv. Martina.

V nedeľu 30. septembra sú na programe festivalu tri koncerty. V Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie to bude popoludní organový koncert Jána Vladimíra Michalka, v Malej sále Slovenskej filharmónie sa predstaví súbor Quasars Ensemble. V historickej budove SND uvedie Štátna opera Banská Bystrica operu Coriolanus významného slovenského skladateľa Jána Cikkera.

Po viacročnej prestávke sa Bratislavské hudobné slávnosti vracajú do zrekonštruovanej budovy Reduty, sídla Slovenskej filharmónie, ktorá je hlavným organizátorom festivalu. Konajú sa pod záštitou prezidenta SR Ivana Gašparoviča, na otváracom koncerte sa zúčastní minister kultúry Marek Maďarič.