Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Kultúra

Na Literárnom Hyde parku pri SND môže každý predniesť svoju tvorbu

Martin Valihora, archívne foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Dnešný program začalo hudobné Trio Pavla Morochoviča, ktoré okrem tohto klavesáka tvoria bubeník Martin Valihora a basgitarista Juraj Griglák.

ratislava 17. októbra (TASR) – V programe prebiehajúceho prvého literárneho festivalu na Slovensku je aj štvordňový Literárny Hyde park. Toto voľné stretnutie blogerov, pesničkárov a príležitostných literátov je novou šancou prezentovať svoje textárske a iné práce s písaným slovom.

Svoju zastrešenú scénu má Literárny Hyde park na námestí pred hlavným vchodom do nového Slovenského národného divadla v Bratislave. Dnešný program začalo hudobné Trio Pavla Morochoviča, ktoré okrem tohto klavesáka tvoria bubeník Martin Valihora a basgitarista Juraj Griglák.

"So slovom sa dá pracovať aj inakšie ako čítaním z knihy," povedal raper Vec, ktorý si sám tvorí texty a predniesol ich s týmto hudobným sprievodom. Po ňom sa osmelili ďalší a pribúdajúcim poslucháčom v daždivom počasí sa slobodne a bez cenzúry predstavili s literárnymi ukážkami.

Podľa spoluorganizátora Hyde parku Romana Slaninu je to nová platforma pre všetkých, ktorých zaujíma literatúra, poetická a prozaická tvorba, písanie hudobných a iných textov. "Takúto nevšednú príležitosť majú ešte v nasledujúcu sobotu a nedeľu, kedy tiež o 15. hodine začíname Literárny Hyde park spojený s hudbou," povedal pre TASR Slanina.

Festival Dni slovenskej literatúry vznikol na podporu a propagáciu súčasnej domácej tvorby. Jeho zámerom je zvýšiť záujem širokej verejnosti o pôvodnú slovenskú tvorbu, vytvoriť priestor na stretnutia autorov a čitateľov. Tiež obohatiť literárny život hlavného mesta a upriamiť pozornosť publika na aktuálne dostupné knihy. Od 15. až 19. októbra ho pod garanciou Ministerstva kultúry SR v rôznych priestoroch centra Bratislavy organizujú Literárne informačné centrum, Asociácia organizácií spisovateľov Slovenska a Spolok slovenských spisovateľov. Verejnosť si môže vybrať z 92 podujatí, v ktorých sa predstavuje 146 autorov a ilustrátorov, hudobníci, desiatky moderátorov a ďalší účinkujúci.

Presný program festivalu je na www.dnislovenskejliteratury.sk.