Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Do kín mieri film V sieti, sprevádzať ho bude osvetová kampaň

Na snímke režisérka filmu V sieti Barbora Chalupová a vpravo herečka Tereza Těžká (Mishka) počas tlačovej konferencie tvorcov filmu V sieti 20. februára 2020 v Bratislave. Foto: TASR Martin Baumann

Tri dospelé herečky (Tereza Těžká, Anežka Pithartová, Sabina Dlouhá) s detskými črtami dostávajú prostredníctvom falošných profilov na sociálnych sieťach za úlohu predstierať, že majú 12 rokov.

Bratislava 2. marca (TASR) - Tému zneužívania detí na internete otvára celovečerný dokumentárny film V sieti. Snímka Víta Klusáka a Barbory Chalupovej vstupuje vo štvrtok 5. marca do slovenskej kinodistribúcie.

Tri dospelé herečky (Tereza Těžká, Anežka Pithartová, Sabina Dlouhá) s detskými črtami dostávajú prostredníctvom falošných profilov na sociálnych sieťach za úlohu predstierať, že majú 12 rokov. Vo verných kópiách detských izieb, postavených vo filmových ateliéroch, chatujú a skypujú s mužmi všetkých vekových kategórií, ktorí ich na internete vyhľadali a oslovili. Okamžite po založení profilov muži reagujú, posielajú fotografie svojich prirodzení, odkazy na porno, alebo sa dievčatá pokúšajú vydierať. Veľká väčšina z mužov požaduje sex prostredníctvom videohovoru. Film ukazuje drámu troch hrdiniek alias "12-ročných dievčat" od castingu až po náročné osobné stretnutia, kedy sa s predátormi vidia tvárou v tvár pod dohľadom ochranky a šiestich skrytých kamier a mikrofónov.

Tri predstaviteľky 12-ročných dievčat oslovilo za desať dní v ateliéri 2458 internetových predátorov. "Byť v dnešnej dobe 12-ročným dievčaťom alebo chlapcom musí byť nesmierne náročné. Veci, ktoré sme spolu s Anežkou a Sabinou zažili, sa dajú ťažko popísať slovami. My sme mali okolo seba štáb, na ktorý sme sa mohli kedykoľvek obrátiť a všetko s kolegami prebrať. Ale ak je na internete zneužívané skutočné 12-ročné dieťa, je to úplne niečo iného. Ak nenájdu odvahu zveriť sa, sú v tom úplne samé," konštatovala herečka Tereza Těžká.

Nakrúcanie filmu prebiehalo v Českej republike pod dohľadom riaditeľky českej Linky dôvery, psychologičky, sexuologičky, advokáta a kriminalistu so špecializáciou na kyberšikanu. Získané dáta filmári odovzdali polícii. V súčasnosti prebieha vyšetrovanie. Zatiaľ v dvoch prípadoch boli podané návrhy na obžalobu. "Často počúvame, že niekto nedokáže dopozerať ani ukážku, nieto celý film. Bude to najskôr tým, že väčšina divákov netuší, že aj taký film ako je V sieti, môže byť dojemný alebo dokonca vtipný," zhodnotil režisér Vít Klusák.

Film sa dostane k divákom po celom Slovensku postupne v dvoch verziách. Vo verzii od 15 rokov a vo verzii V sieti: projekcia pre školy, ktorá je určená pre deti od 12 rokov. "Obsahuje vstupy všetkých troch herečiek, ktoré deťom ponúkajú odporúčania, ako sa bezpečne správať v online priestore, čo robiť v takýchto náročných situáciách a na koho sa obrátiť. Divákom sa prihovárajú vtipným, prístupným jazykom teenagerov," poznamenala PR manažérka filmu Dana Freyerová k verzii, ktorá sa dostane do kín od 19. marca. Dve verzie vznikli preto, aby film videlo čo najviac detí, hlavne od veku 12 rokov, ktoré sú možným zneužitím najviac ohrozené. Diváci budú spolu so vstupenkou na film dostávať letáky s informáciami, ako postupovať v podobných situáciách, na koho sa obrátiť a koho presne kontaktovať.

Tvorcovia sú presvedčení, že film a s ním spojená osvetová kampaň môžu pomôcť tisícom detí a rodičom. Zároveň očakávajú, že téma vzbudí záujem učiteľov a zákonodarcov. "Nás baví, že ten film rozviruje debatu a dáva energiu organizáciám, ktoré sa zameriavajú na osvetové kampane a edukácii detí, ako sa správať bezpečne na internete, aby oslovovali deti a aby sa situácia zlepšila," povedal pre TASR Klusák. Osvetová kampaň s cieľom vzdelávať čo najširšie publikum v problematike zneužívania detí na internete bude nadväzovať na kinodistribúciu filmu. Jej súčasťou je tiež osvetový web www.stalosato.sk občianskeho združenia IPčko.