Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Do kín mieri Il Boemo,film o najslávnejšom českom umelcovi 18.storočia

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Historický česko-slovensko-taliansky film, ktorý získal šesť Českých levov, predstavili tvorcovia v stredu v Bratislave.

Bratislava 22. marca (TASR) – Príbehom Jozefa Myslivečka, najslávnejšieho českého umelca 18. storočia, je inšpirovaný film Il Boemo. Divákov zavedie do Talianska, kde umelec zvaný Il Boemo žil, tvoril, stal sa legendou, ale tiež zomrel v zabudnutí. Historický česko-slovensko-taliansky film, ktorý získal šesť Českých levov, predstavili tvorcovia v stredu v Bratislave.

"Priťahoval ma svet hudby, chcel som robiť čiastočne hudobný film, zároveň som sa dlhšie zaujímal o 18. storočie, a tiež ma zaujímalo Taliansko," uviedol na tlačovej konferencii režisér a scenárista Petr Václav ku genéze snímky v hlavnej úlohe s Vojtěchom Dykom. "Keď som začal študovať Myslivečka, zistil som, že je to veľmi zaujímavý príbeh jednotlivca, ktorý sa chce presadiť, ide za svojím snom, poprie svoj determinizmus," poznamenal Václav k talentovanému umelcovi, ktorý sa vzoprel vôli svojej rodiny, odmietol život pražského mlynára a rozhodol sa stať sa talianskym operným skladateľom.

Spočiatku neznámy skladateľ z Čiech získal vďaka svojmu nadaniu, pracovitosti aj značnej dávke šťastia takmer všetko, za čím šiel — hviezdnu kariéru, peniaze aj úspech u verejnosti. Film divákom ukáže, že pražský rodák Josef Mysliveček (1737 – 1781) sa dokázal vypracovať na poprednú hudobnú osobnosť v Európe. Spolupracoval s dobovými speváckymi hviezdami, stýkal sa s mocnými šľachticmi a ovplyvnil samotného Wolfganga Amadea Mozarta. "Vedeli sme, že Myslivečka musíme vrátiť publiku," poznamenal Václav. Za jeden zo zásadných prameňov svojho štúdia označil korešpondenciu rodiny Mozartovcov. "Je to biblia pre každého, kto chce poznať život nielen hudobníkov v 18. storočí," dodal režisér filmu s hudbou v podaní pražského barokové orchestra Collegium 1704 pod vedením Václava Luksa.

Sopranistka slovenského pôvodu Simona Šaturová prepožičala v hlas jednej z najväčších operných hviezd Myslivečkovej doby Caterine Gabrielli. "Vo filme zaznie aj ária, kde v prvej časti nie je v najlepšej nálade, pôsobí, že ju nedospieva, a potom nastane zlom. Je to jedna z vôbec najťažších árií, aké som kedy spievala, je nesmierne náročná, krkolomná, skoky, koloratúry neberú konca," prezradila Šaturová.

V českých kinách videlo Il Boemo doteraz 93.000 divákov. "Film nedávno vstúpil na český Netflix, kde sa stále drží medzi desiatkou najvyhľadávanejších titulov, čo nás pri takto náročnej snímke teší, radosť nám robia skvelé ohlasy na sociálnych sieťach," povedal producent Jan Macola s tým, že snímka má za sebou taliansku premiéru, plánujú ju uviesť aj vo francúzskej distribúcii. Do slovenských kín vstúpi 23. marca.