Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Do kín prichádza Modrý tiger

Významným aspektom celého filmu sú jeho animované časti, ktoré "akoby detskou rukou dokreslil" slovenský tím tvorcov pod vedením Michala Strussa.

Bratislava 20. marca (TASR) – Do slovenských kín prichádza film Modrý tiger, oficiálnu premiéru bude mať 22. marca. Režisérom tejto rodinnej česko-nemecko-slovenskej koprodukčnej snímky je Petr Oukropec, kameramanom Klaus Fuxjäger, autorom hudby Jakub Kudláč a Markus Aust, výtvarníkom Juraj Horváth, animácie vytvoril Michal Struss. Hrajú Linda Votrubová, Jakub Wünsch, Barbora Hrzánová, Jan Hartl, Daniel Drewes, Stano Pitoňák, Lenka Vychodilová, Anna Polívková, Libuše Havelková.

Modrý tiger je dobrodružný, magický príbeh s humornými situáciami, ktorý detského aj dospelého diváka vtiahne do sveta fantázie. Stará zabudnutá botanická záhrada je ukrytá uprostred hlučného, rýchlo sa meniaceho mesta. Na tomto "rajskom ostrove" žije v záhradnom domčeku deväťročná Johanka so svojou ráznou matkou, správcom Kytkom a s jeho synom Matyášom. Johanka si číta dobrodružné knihy a bráni sa vymýšľaním nevinných klamstiev a vtipov, ktoré si potom kreslí do svojho denníka. Mestu však vládne mladý, veľmi ambiciózny starosta Rýp, ktorý deťom v škole predstaví svoj nový plán zbúrať staré mesto s botanickou záhradou a na jej mieste postaviť moderné zábavné centrum. V beznádejnej chvíli sa v meste priamo uprostred križovatky objaví Modrý tiger. Ten premení botanickú záhradu na raj plný tropických rastlín a ľudia sa začínajú pýtať, či je naozaj nutné zbúrať ju. Pre zámery starostu Rýpa sa stane tiger nebezpečným. V skleníku, počas nočnej búrky, príbeh vrcholí. Tiger je prezradený, ale ešte než sám odíde, dodá odvahu malej Johanke. Tá vďaka zázračnej moci fantázie a snov spozná, že svoju odlišnosť si môže ponechať a že môže ostať sama sebou.

"Pre mňa bolo podstatné, že vo chvíli, keď rozprávam príbeh pre deti, aby to deti bavilo. Aby išli s príbehom, aby bol dobrodružný, magický, aby mu nechýbal humor. Tieto atribúty som chcel spojiť do príbehu, ktorý tým, že má 90 minút a je určený hlavne pre deti prvého stupňa základných škôl, aby sme udržali pozornosť. To sa mám zatiaľ podľa návštevnosti v Čechách a reakcii detských divákov, dúfam, podarilo," uviedol pre TASR na dnešnej predpremiére režisér filmu Petr Oukropec. "Ušil som si na seba bič tým, že sme pracovali s malými deťmi a zároveň so zvieratami. Od začiatku, keď sme ten scenár písali, vedeli sme, že budeme používať animácie, ale tak, aby boli bezprostrednou súčasťou tohto príbehu," dodal.

Významným aspektom celého filmu sú jeho animované časti, ktoré "akoby detskou rukou dokreslil" slovenský tím tvorcov pod vedením Michala Strussa. "Výtvarné podklady vychádzali čiastočne z pôvodnej knihy Modrý tiger, ktorej ilustrátorom je Juraj Horváth a ten bol aj zároveň hlavným výtvarníkom tohto filmu. Použili sme v ňom osem animačných technológií, teda skoro všetky, ktoré sme mali k dispozícii. Animované vstupy boli realizované u nás na Slovensku," doplnil šéf tímu animátorov filmu Michal Struss.

Hlavnú predstaviteľku Johanku stvárnila vo filme desaťročná Linda Votrubová. "Na začiatku nakrúcania som sa veľmi bála, mala som trému, stále som sa pozerala do kamery a smiala sa, tak som kazila zábery. Ale postupom času som si na kameru zvykla tak, ako aj na tigrov," uviedla detská hviezdička pre TASR. K nakrúcaniu scén s mladým tigrom dodala: "S tigrom sme nakrúcali asi mesiac a pol, ale než sme sa zblížili, chodili sme asi pol roka za nimi, aby sme mali kontakt a zvykli si na nás. Stalo sa, že nás uhryzol, ale to sa skôr chcel hrať."

Tento dobrodružný a magický rodinný film uvedú v premiére na festivale TIFF Kids v Toronte, európsku premiéru absolvuje na festivale Kristiansand International Children’s Film Festival v nórskom Kristiansande a uvidia ho tiež v Mníchove na Film Fest München v rámci detského festivalu Kinderfilmfest.