Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Do kín prichádza ukrajinský film Stop-Zemlia

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Snímka, ktorá rozpráva osobný príbeh o sebaobjavovaní a trpezlivosti, zaujala aj na festivale Berlinale, kde získala v sekcii Berlinale Generation 14Plus Strieborného medveďa.

Bratislava 19. apríla (TASR) - Radikálny, autentický a citlivý pohľad na ukrajinskú mládež prináša film Stop-Zemlia. Na festivale Berlinale ocenená snímka, ktorá je podľa režisérky Kateryny Gornostai "oknom do života", vstúpi do slovenských kín vo štvrtok 21. apríla. "Vďaka distribučnej spoločnosti Filmtopia majú ukrajinskí tínedžeri vstup na film zadarmo," uviedla pre TASR PR manažérka Zuzana Golianová.

"Som veľmi zvedavá, ako budete vnímať náš film cez prizmu súčasného diania. Niektorí ľudia hovoria, že to teraz vyzerá ako artefakt zo života tínedžerov, ktorí si nevedeli predstaviť, že stratia všetko, čo majú radi, svoje domovy, svojich milovaných," napísala v liste pre slovenských divákov debutujúca ukrajinská režisérka. "Ale ja chcem o Stop-Zemlii uvažovať inak, je to okno do života, ktorý by sme mali po našom víťazstve. S novými krásnymi školami, ukrajinskou hudbou a jazykom - s pokojnou májovou oblohou v posledný školský deň," dodáva režisérka, ktorá je tiež autorkou scenára k filmu.

Gornostai v liste ďalej uvádza, že od vypuknutia vojny je na predmestí Kyjeva. Informuje aj dvoch hercov z filmu, ktorí pochádzajú z bojmi ťažko skúšaného mesta Irpiň. "Senia a jeho rodina utiekli z Irpiňu ešte skôr, v prvom týždni invázie. Evakuácia Andriyho a jeho babičky nebola taká jednoduchá, pretože most bol už zničený. Zostali v meste, kým na ich ulici nezačali strieľať ruské tanky. Andriy je teraz v Kyjeve ako dobrovoľník," píše režisérka, ktorá sa s divákmi chcela podeliť o novú realitu jej rodiska. "Na Ukrajine nie je nikto, kto by nevedel, aké to je žiť vo vojnovej zóne," dodáva a ďalej v texte zdôrazňuje, že toto nie je vojna o územie, ale pre Ukrajincov a Ukrajinky je to "existenčná vojna".

Snímka, ktorá rozpráva osobný príbeh o sebaobjavovaní a trpezlivosti, zaujala aj na festivale Berlinale, kde získala v sekcii Berlinale Generation 14Plus Strieborného medveďa. Film premietali v USA, Kanade, Mexiku, Číne, Japonsku, Taiwane, Južnej Kórei, Južnej Afrike a v mnohých európskych krajinách.

Ak sa neodvážiš, nikdy sa nedozvieš - taký je podtitul filmu. Introvertná stredoškoláčka Masha sa považuje za outsidera, pokiaľ sa nezdržuje s Yanou a Seniom, ktorí zdieľajú jej nekonformný status. Zatiaľ čo sa snaží zvládnuť intenzívne obdobie pred ukončením školy, zamiluje sa, a to spôsobom, ktorý ju núti vyjsť z komfortnej zóny. Hlavné postavy stvárnili Maria Fedorchenko, Arsenii Markov, Yana Isaienko, Oleksandr Ivanov.