Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Do kín vstupuje Kryštof, film o viere, nádeji a obeti

Na snímke zľava herec Mikuláš Bukovjan a producent Marian Urban počas tlačovej konferencie k filmu Kryštof po novinárskej projekcii 20. apríla 2022 v Bratislave Foto: TASR - Jakub Kotian

Snímka sleduje osudy mladého budúceho novica, ktorý žije na prelome 40. a 50. rokov minulého storočia v komunite mníchov v pohraničí.

Bratislava 20. apríla (TASR) - Akcia K, počas ktorej komunisti násilne obsadili najväčšie kláštory v Československu 50. rokov, bola spúšťajúcim motívom scenáristu česko-slovenského filmu Kryštof.

"Zaoberal sa 'reflexiou češstva', ako sa správali Čechoslováci vo chvíli najväčšieho ohrozenia, keď bolo nebezpečné robiť niečo iné, než zachrániť svoj život," uviedol pre TASR Marian Urban, slovenský producent filmu "o viere, nádeji a obeti", ktorý nakrútil český režisér Zdeněk Jiráský.

"Nechceli sme robiť historický výklad, čo sa vtedy stalo, na to je literatúra faktu, dokumentárne filmy. Ambícia bola ukázať, či sa dospievajúci mladí ľudia rozhodnú prijať systém, ktorý sa im snaží niečo nanútiť, alebo hľadajú slobodu," ozrejmil Urban filmovú reflexiu o možných podobách ľudskej pomoci, solidarity a lásky, o základných duchovných hodnotách.
Na snímke zľava herec Mikuláš Bukovjan, producent Marian Urban, producentka Olga Raitoralová, herec Peter Šimun a obrazový dizajnér Laco Kraus počas tlačovej konferencie k filmu Kryštof po novinárskej projekcii 20. apríla 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian

Snímka sleduje osudy mladého budúceho novica, ktorý žije na prelome 40. a 50. rokov minulého storočia v komunite mníchov v pohraničí. Popri modlitbe a kontemplácii sa Kryštof venuje aj prevádzačstvu – ľuďom prenasledovaným komunistickým režimom pomáha utiecť cez hranice do Nemecka. Pri jednom z nočných návratov z hranice sa stane svedkom brutálneho zásahu policajných zložiek proti skupine študentov. Kryštof nachádza svoj kláštor prázdny a vyrabovaný. Vydáva sa na zúfalý útek pred štátnou mocou. Pomocnú ruku mu podá mladá žena Johana, ktorá ho ukryje na svojom hospodárstve. Postupne sa medzi nimi vytvára krehké puto.

"Kryštof je obetavý, nezištný človek, ktorý pomáha ľuďom i napriek tomu, že jemu samotnému to prináša nepríjemné veci. To je tiež kľúčová vec, ktorú je dobré ukazovať vo filmoch a v kultúre, že je dobré pomáhať druhým," poznamenala česká producentka filmu Olga Raitoralová.

V hlavných úlohách sa predstavia dvaja mladí začínajúci herci Mikuláš Bukovjan a Dávid Uzsák, ale aj oceňovaná Alexandra Borbélyová. Postava Kryštofa bola pre Bukovjana jeho prvou filmovou úlohou. "Vôbec som nevedel, do čoho idem, nakrúcanie som si užil, bola to skvelá skúsenosť, rád na to spomínam," povedal herec, ktorý sa so svojou postavou "zžil". "Kryštof je viac-menej rovnaký ako ja, ako v myslení, prežívaní emócií, tak celkovo. Našiel som sa v ňom, vedel som, že keby som bol niekedy niekým iným, bol by som ním," priznal Bukovjan. Ďalej vo filme hrajú Marek Geišberg, Marián Mitaš, Ľuboš Kostelný, Peter Šimun, Éva Bandor, Ondřej Malý, Stanislav Majer a iní.

Film Kryštof vstúpi do kín vo štvrtok 21. apríla.