Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Do kín vstupujú Slobodní, príbeh priateľstva, ktoré zmenilo Slovensko

Ilustračná snímka Foto: TASR Alexandra Moštková

Dokumentárny film Slobodní prináša do kinodistribúcie Itafilm od štvrtka.

Bratislava 15. septembra (TASR) - Silný príbeh priateľstva "generálov tajnej cirkvi" Silvestra Krčméryho a Vladimíra Jukla, ktorí zohrali významnú úlohu v boji proti totalite v Československu, rozpráva film Slobodní. Príbeh kresťanského disentu na pozadí dejín 20. storočia na Slovensku nakrútil režisér Slavomír Zrebný.

"Kritickí boli už voči Slovenskému štátu a zapojili sa do Slovenského národného povstania. Po príchode komunizmu boli prenasledovaní a strávili dlhé roky vo väzení," približujú tvorcovia dokumentárneho filmu, ktorý divákom ponúka náhľad do života dvoch priateľov - rádiológa a matematika Silvestra Krčméryho a Vladimíra Jukla. Vo svojej činnosti pokračovali aj po prepustení. Zakladali "krúžky", malé ostrovy slobody, kde mohli ľudia slobodne myslieť a veriť. Šírili režimom zakázanú literatúru, vydávali samizdaty, organizovali podpisové akcie, púte a zhromaždenia. Vrchol ich úsilia bola Sviečková manifestácia, na ktorej sa zúčastnili tisíce ľudí a nenásilne prejavili protest proti komunistickému režimu. O ich čine sa dozvedel celý svet. Netrvalo dlho a ich hnutie sa aktívne zapojilo aj do Nežnej revolúcie.

"Narazil som na príbeh Silva Krčméryho a Vlada Jukla. Bol som prekvapený, že sa o nich v širšej verejnosti takmer nič nevie a pritom to boli osobnosti svetového formátu. Takí nenápadní hrdinovia. Dlhé roky si odsedeli vo väzení, no napriek tomu pokračovali a zohrali dôležitú úlohu nielen v období komunizmu," hovorí Zrebný. K hrdinom príbehu, ktorý je aj "o hľadaní osobnej vnútornej slobody, ktorú je možné si zachovať v každom režime a za každý okolností", režisér dodáva: "V každej totalite reagovali iným spôsobom, ale duch a hodnoty boli tie isté. Pochopil som, že cez nich sa dá čítať doba a v nej aj to dobré, čo tu na Slovensku máme. Preto som sa rozhodol natočiť o nich film. Aby sa nezabudlo."

Dokumentárny film Slobodní prináša do kinodistribúcie Itafilm od štvrtka.