Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Do Literárnej Senice Ladislava Novomeského sa zapojilo 118 autorov

Významný slovenský spisovateľ a básnik Laco Novomeský sa narodil 27. decembra 1904 v Budapešti. Foto: ARCHÍV TASR/Alojz Prakeš

Organizátori po prvý raz na ukončenie ročníka využijú online priestor.

Senica 23. novembra (TASR) – Do 34. ročníka súťaže Literárna Senica Ladislava Novomeského sa zapojilo 118 autorov, ktorí zaslali 273 prác. TASR o tom informovala riaditeľka Záhorskej knižnice v Senici Silvia Sameková.

V situácii, ktorá nepraje kultúre a kultúrnym podujatiam, bol nižší záujem o kategórie žiakov základných a študentov stredných škôl. Naopak, v kategórii dospelých počet autorov i zaslaných prác vzrástol. "Za nižším záujmom zo strany detí a mladých ľudí vidíme predovšetkým zatvorené školy. S vyučujúcimi máme výbornú spoluprácu, ale v aktuálnej situácii nemali taký dosah na deti, ich možnosti podnecovať k literárnej tvorbe boli obmedzené," uviedla riaditeľka.

Organizátori po prvý raz na ukončenie ročníka využijú online priestor. "Všetky virtuálne aktivity budú verejné, informácie potrebné k pripojeniu zverejní Záhorská knižnica na svojom webe a sociálnych sieťach," doplnila. Cenu Predsedu Trnavského samosprávneho kraja získal Peter Šípoš z Topoľčian, Cenu Literárneho informačného centra Ľudmila Magdolenová z Prievidze.

Poslednú edíciu súťaže vnímali organizátori už od vyhlásenia ako ročník zmien. "Chceli sme, aby súťaž v roku 2020 spájala dlhoročnú tradíciu a zostala príťažlivá i pre nastupujúce generácie. Zmeny sa týkali napr. prihlasovania elektronickou prihláškou a anonymity posudzovania súťažných prác," informovala Sameková.

Najväčšiu zmenu však pripravili opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu. Konkrétne to znamenalo využiť aj virtuálny svet. Celý ročník sa uskutočnil bez toho, aby sa organizátori a porota stretli osobne. "Menia sa podmienky, zostáva však potreba tvoriť, potreba vyjadriť sa umeleckým slovom, potreba vyrovnať sa prostredníctvom umenia s dianím vo svete i v našich životoch," doplnila riaditeľka.