Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Kultúra

Do múzeí SNM zavítalo v minulom roku 941.233 návštevníkov

Na snímke generálny riaditeľ SNM Viktor Jasaň Foto: TASR/Pavel Neubauer

Zo správy vyplýva, že pre verejnosť bolo sprístupnených 62 expozícií a 163 výstav. V správe SNM je 4.044.521 zbierkových predmetov.

Bratislava 6. apríla (TASR) – Expozície, výstavy a podujatia múzeí Slovenského národného múzea (SNM) navštívilo vlani 941.233 ľudí. Vyplýva to zo Správy o činnosti a hospodárení SNM za rok 2015, ktorú dnes vo forme verejného odpočtu prezentoval jeho generálny riaditeľ Viktor Jasaň.

Zo správy vyplýva, že pre verejnosť bolo sprístupnených 62 expozícií a 163 výstav. V správe SNM je 4.044.521 zbierkových predmetov. Vlani múzeum novo získalo 19.072 zbierkových predmetov. Prioritami SNM boli v roku 2015 sprístupnenie časti Národnej historickej expozície SNM - Historického múzea na Bratislavskom hrade, príprava rekonštrukcie a novej expozície Múzea Ľ. Štúra v Modre pri príležitosti 200. výročia narodenia Ľ. Štúra, obnovenie objektov pre Múzeum holokaustu v Seredi, ako aj pokračujúca obnova požiarom poškodeného hradu Krásna Hôrka.

Celkové náklady predstavovali v roku 2015 čiastku 14.810.330,94 eura, výnosy 15.021.551,41 eura, hospodársky výsledok 211.220,47 eura, kapitálové výdavky 173.610 eur, priemerný evidenčný stav 450 zamestnancov.

Dôležitou činnosťou SNM je publikačná, prostredníctvom ktorej prezentuje výsledky vedeckovýskumnej činnosti múzeí a sprostredkúva verejnosti informácie o prezentačných aktivitách múzea. V roku 2015 bolo vydaných 56 nových titulov. Knižnica v SNM je ústrednou knižnicou siete knižníc múzeí a galérií SR. Do knižného fondu pribudlo minulý rok 1067 knižných jednotiek. Archív umožňuje bádateľom prístup k archívnym materiálom na študijné, vedecké a prevádzkové účely.

SNM popri expozičnej, výstavnej a edičnej činnosti ponúka verejnosti aj výchovno-vzdelávacie a kultúrno-spoločenské aktivity, medzi nimi vzdelávacie programy, prednášky či besedy pre rôzne vekové kategórie. Aj v minulom roku pokračoval dlhodobý projekt Škola v múzeu. Aktivitou, ktorá oslovuje čoraz viac všetky vekové kategórie, je Noc múzeí a galérií. V minulom roku navštívilo múzeá SNM v rámci nej 17.340 ľudí.

"Myslím, že to bol dobrý rok, hlavne bol náročný. Hospodársky výsledok je dobrý napriek tomu, že máme menej návštevníkov, činností je ale viac, dostali sme sa do podnikateľskej činnosti, viac sa nám darilo v oblasti suvenírov, ale aj tu máme ešte rezervy. Aj táto budova potrebuje zásah zvnútra aj zvonku, lebo ako sídelná budova má za tie roky veľa nedostatkov, to by sme chceli tiež urobiť. Celkovo som spokojný, ako sa pohla Krásna Hôrka v projektovej časti, som šťastný, že zajtra môžem vidieť výsledky na Modrom kameni. Rok Ľudovíta Štúra nepovažujem za stopercentný, pretože sa nám nepodarilo obnoviť celú budovu, ako bola plánovaná, ale expozícia je vynikajúca, dobre koncipovaná," povedal pre TASR Jasaň.

SNM je vrcholnou štátnou zbierkotvornou, vedeckovýskumnou a kultúrno-vzdelávacou inštitúciou v oblasti múzejnej činnosti na Slovensku. Svoju prácu realizuje prostredníctvom 18 múzeí po celom Slovensku, spravuje desiatky národných kultúrnych pamiatok. Najviac zbierkových predmetov spravujú špecializované múzeá, medzi nimi Prírodovedné múzeum, Historické múzeum, Hudobné múzeum, Archeologické múzeum v Bratislave a Etnografické múzeum v Martine. V správe SNM sú aj najnavštevovanejšie hrady - Bojnický zámok, hrad Červený kameň, Spišský hrad, hrad Krásna Hôrka či kaštieľ Betliar.