Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Do Noci múzeí a galérií sa programom zapojí aj ÚĽUV

Na archívnej snímke vstupná chodba do ÚĽUV-u v Košiciach. Foto: TASR František Iván

Galéria ÚĽUV v Bratislave pozýva na výstavu Tradícia netradične: Drevo.

Bratislava 13. mája (TASR) - Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) sa do Noci múzeí a galérií 2022 zapojí programom v Bratislave aj v Košiciach. V poradí 18. ročník celoeurópskeho podujatia sa uskutoční v sobotu 14. mája.

Galéria ÚĽUV v Bratislave pozýva na výstavu Tradícia netradične: Drevo. "Sprístupnená bude od 14.00 do 20.00 h. Súčasťou výstavy je premietanie dokumentov o výrobcoch a majstroch ľudovej umeleckej výroby z oblasti dreva, interaktívna TV obrazovka a kvíz na tému drevo," uviedla pre TASR Alena Pastorková z ÚĽUV. Ústredie ďalej informuje, že o 15.00 a 17.00 h sa uskutočnia komentované prehliadky s kurátormi výstavy a od 13.00 do 18.00 h bude vo Dvore remesiel ÚĽUV rezbár Dominik Chrušč interaktívne predvádzať výrobu drevených lyžíc. Pripravený bude napríklad aj náučný stánok s drevinami či ukážkami rôznych typov dreva. "Deti sa budú môcť zahrať s drevenými hračkami," dodala Pastorková.

Záujemcovia z Bratislavy môžu navštíviť aj Dizajn štúdio ÚĽUV na Dobrovičovej 13, kde bude od 14.00 do 20.00 h prístupná výstava V krajine remesiel 2021 – prehliadka remeselnej tvorivosti detí a mládeže s výkladom kurátorky, pre deti sú pripravené tvorivé dielne.

Regionálne centrum remesiel ÚĽUV Košice pripravilo v rámci podujatia Košická noc múzeí a galérií program od 16.00 do 23.00 h. Figuruje v ňom napríklad výstava Majstri hudobných nástrojov, ktorá je prehliadkou majstrovských diel slovenských výrobcov ľudových hudobných nástrojov zo zbierok Hudobného múzea Slovenského národného múzea (SNM).

"Komentovaná prehliadka s nahrávkami hudobných nástrojov, 3D predmetov a brožúrou k výstave pripravenou v Braillovom písme je vhodná aj pre nevidiacich návštevníkov," avizuje ÚĽUV. Pozýva tiež na Výstavu v modrom, ktorá prezentuje práce študentov Školy umeleckého priemyslu v Košiciach. "Predstavujú nový pohľad na úžitkové umenie a prepájajú princípy moderného dizajnu a tradičného remesla aplikáciou modrotlačových vzorov na prezentačné a darčekové predmety," približuje Pastorková.