Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

V Bratislave má vzniknúť múzeum slovenského vysťahovalectva

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Uznesenie o vybudovaní múzea je súčasťou schválenej koncepcie štátnej politiky voči Slovákom v zahraničí.

Bratislava 8. júna (TASR) – Do roku 2028 majú v hlavnom meste vybudovať pamätník a múzeum slovenského vysťahovalectva. Na zriadení samostatnej pamäťovej inštitúcie, ktorá bude zároveň súčasťou Slovenského národného múzea, sa v stredu uzniesla vláda. Kabinet zároveň uložil príslušné úlohy Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) a Ministerstvu kultúry (MK) SR.

Rezort má do konca aktuálneho roka predložiť návrh na zriadenie múzea, rovnako má vytvoriť dokumentačné centrum budúceho múzea a zo svojej rozpočtovej kapitoly naň každoročne, až do vybudovania inštitúcie, prispievať sumou 100.000 eur. Spolu s magistrátom hlavného mesta SR a Metropolitným inštitútom Bratislavy (MIB) má ministerstvo ďalej zabezpečiť vypracovanie projektovej dokumentácie, uskutočnenie architektonickej súťaže a uzavretie zmluvy s dodávateľom na výstavbu múzea. Schválené uznesenie vlády predpokladá, že od roku 2029 bude na prevádzku múzea slovenského vysťahovalectva v štátnom rozpočte alokovaná suma jeden milión ročne.

Uznesenie o vybudovaní múzea je súčasťou schválenej koncepcie štátnej politiky voči Slovákom v zahraničí. V predloženom návrhu ÚSŽZ uvádza, že za svoje priority považuje ÚSŽZ aj infraštruktúrne projekty vrátane výstavby nových objektov, ktoré budú účelovo plniť funkciu multifunkčných centier na organizované formy činnosti Slovákov žijúcich v zahraničí. "Je potrebné vytvoriť podmienky na vybudovanie multifunkčného centra pre Slovákov žijúcich v zahraničí, ktoré by bolo sídlom ÚSŽZ a zároveň by disponovalo priestormi na spoločenské podujatia, konferencie, verejné prezentácie, výstavnú a knižničnú činnosť. Rovnako je potrebné vybudovať pamätník a múzeum slovenského vysťahovalectva," uvádza ÚSŽZ.

Predseda úradu Milan Ján Pilip pre TASR po rokovaní vlády uviedol, že konkrétne plány, ktoré sa týkajú vybudovania múzea, má spresniť ministerstvo kultúry v samostatnom materiáli. O múzeu však už s rezortom i Magistrátom hlavného mesta SR diskutujú. "Nejaké rozhovory sa uskutočnili, teraz sa ešte zintenzívnia," povedal. Lokalita múzea ešte nie je istá. "Predpokladá sa Petržalka, ale je to aj otázka na samosprávu, doriešenie predmetného pozemku, nemožno preto vylúčiť ani iné miesto," upozornil.

Nie je isté ani to, či sa múzeum zriadi v zrekonštruovanom alebo úplne novom objekte. "Ak by to bolo postavené na tzv. zelenej lúke, to by bolo ideálne, lebo si viete prispôsobiť celý priestor. To je však veľmi ambiciózny plán," priznal predseda ÚSŽZ.