Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Kultúra

Do súťaže Košický zlatý poklad sa prihlásilo rekordných 220 piesní

Košická skupina 2 Voisis (na snímke) so skladbou Posledný krát sa v sobotu večer stala víťazom 35. ročníka populárnej autorskej pesničkovej súťaže Košický zlatý poklad 2019, archívne foto./span> Foto: TASR

Finálový koncert súťaže, ktorej zámerom je prezentácia a propagácia mladých interpretov, sa uskutoční 24. októbra o 19.00 h v košickom Kulturparku.

Bratislava 20. augusta (TASR) - Do 36. ročníka pesničkovej súťaže Košický zlatý poklad sa prihlásilo 220 piesní. Výberová komisia vybrala 17. a 18. augusta dve skupiny postupujúcich pesničiek. Do prvej skupiny sa dostalo šesť piesní, ktoré priamo postupujú do finále. V druhej skupine je 12 pesničiek, ktoré budú v semifinálovom kole prostredníctvom SMS hlasovania poslucháčov Rádia Slovensko súťažiť o postup do finále súťaže. TASR o tom informoval PR manažér RTVS Filip Púchovský.

Semifinálové kolo si môžu poslucháči vypočuť v sobotu 19. septembra o 19.05 h. Z druhej skupiny postúpi do finále šesť piesní s najväčším počtom SMS hlasov. Hlasovanie sa uskutoční od 19. do 27. septembra. Finálový koncert súťaže, ktorej zámerom je prezentácia a propagácia mladých talentovaných autorov a interpretov pôvodnej slovenskej populárnej hudby, sa uskutoční 24. októbra o 19.00 h v košickom Kulturparku. Rádio Slovensko z neho odvysiela priamy prenos. Televízny dokument z podujatia si budú môcť pozrieť diváci Dvojky.

Výberová komisia, ktorá rozhodovala o postupujúcich piesňach, pracovala v zložení Peter Bič, Igor Timko a Zoli Sallai zo skupiny No Name, hudobný dramaturg Rádia Slovensko Rasťo Očenáš, programový riaditeľ rozhlasových programových služieb RTVS Michal Dzurjanin a riaditeľ súťaže Juraj Hidvéghy, ktorého mimoriadne potešil fakt, že aktuálny ročník súťaže oslovil veľký počet autorov a interpretov. "Je to jasný signál o tom, že Košický zlatý poklad má vysoký kredit a dobré meno. Súťažiaci prvýkrát prihlasovali svoje skladby elektronicky, čo bolo určite bonusom navyše," poznamenal s tým, že súťažné skladby boli žánrovo pestré - od folkovo ladených skladieb cez rockové piesne až po deriváty etna či elektronickej hudby. "V textoch piesní dominovala večná téma lásky," dodal Hidvéghy.

Riaditeľ Štúdia RTVS Košice Jozef Puchala potvrdil, že do súťaže prišiel tento rok rekordný počet nahrávok. "Teší nás, že reprezentatívne je zastúpenie nielen z pohľadu hudobných trendov, ale aj z pohľadu regiónov Slovenska. Výberová komisia to tento rok rozhodne nemala ľahké, finálový výber bude však naozaj kvalitný," zhodnotil za organizátorov súťaže, ktorí tento rok chcú premiérovo podporiť kvalitné texty. "A to nielen formou sprievodných podujatí, ale aj prostredníctvom ceny za najlepší text. Udelíme ju prvý raz v dlhej histórii Košického zlatého pokladu," uzavrel.