Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Dokument Čo bolí, to prebolí priblíži vznik Modrého albumu Mira Žbirku

Na archívnej snímke spevák a skladateľ Miroslav Žbirka. Foto: TARS - Jakub Kotian

Tvorivý tím, ktorý tvoria scenárista Honza Vedral a režisér Šimon Šafránek, chystá dokument, ktorý prezradí všetko o zákulisí vzniku zásadného albumu z roku 2001.

Bratislava 15. marca (TASR) - Multiplatinový Modrý album Mira Žbirku vyšiel pred dvadsiatimi rokmi a reštartoval jeho tvorbu do nového tisícročia. Album, v ktorom je ukrytý príbeh zmierenia a hľadania nových možností, znamenal pre Mekyho veľký návrat na pódiá a megaúspech skladby Čo bolí, to prebolí. TASR o tom informoval PR manažér Rado Mešša.

Na oslavu jeho výročia sa okrem v Abbey Road štúdiu remastrovanej vinylovej a CD verzie albumu s bonusmi pripravuje aj nový dokumentárny film Čo bolí, to prebolí. Tvorivý tím, ktorý tvoria scenárista Honza Vedral a režisér Šimon Šafránek, chystá dokument, ktorý prezradí všetko o zákulisí vzniku zásadného albumu z roku 2001. Odhalí okolnosti obnovenia spolupráce s Marikou Gombitovou a Kamilom Peterajom, objasní, kto objavil Marthu, prečo sa Meky rozhodol dať šancu o generáciu mladším producentom. Zároveň priblíži, ako sa na prelome tisícročí menila populárna hudba.

Vznik dokumentárneho filmu Čo bolí, to prebolí možno podporiť v crowdfundigovej kampani na Donio.cz. Vyzbieraná suma sa použije na nakrúcanie filmu, ako aj na usporiadanie jeho projekcie, ktorej sa budú môcť zúčastniť aj prispievatelia. Dvadsať percent z vybranej sumy získa Nadačný fond Janel pri Fakultnej nemocnici Královské Vinohrady v Prahe, s ktorou Miro Žbirka dlhodobo aktívne spolupracuje.

Slovenské koncerty Cinema Acoustic Tour sú preložené na nové termíny. Zakúpené vstupenky zostávajú v platnosti a nemenia sa ani miesta koncertov. Uskutočnia sa v historických kinách: 13. mája v Prešove, 14. mája v Martine a 15. mája v Bratislave. Pre návštevníkov je pripravený špeciálny filmový bonus – zábery, ktoré nebolo možné vidieť v kinách ani v televízii.