Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Dokument Jak Bůh hledal Karla je prístupný aj online

Snímka z filmu Jak Bůh hledal Karla Foto: Youtube/Hypermarket Film

Film odkrýva temný vplyv katolíckej cirkvi na spoločnosť, politiku a myslenie ľudí v súčasnom Poľsku.

Bratislava 26. júla (TASR) - Dokumentárny film českej režisérskej dvojice Vít Klusák a Filip Remunda "Jak Bůh hledal Karla" je od začiatku júla v kinách, ale od pondelka ho môžu diváci nájsť aj na streamovacej platforme DAFilms.sk. TASR o tom informovala PR manažérka Dana Freyerová.

Film odkrýva temný vplyv katolíckej cirkvi na spoločnosť, politiku a myslenie ľudí v súčasnom Poľsku. Prostredníctvom hlavného hrdinu upozorňuje na témy tolerované a obchádzané. "Na pedofíliu kňazov, ich beztrestnosť a krytie, pokrytectvo, na antisemitizmus, jeho podporu, schvaľovanie a spájanie s vlastenectvom, na exorcizmus či fanatickú výchovu detí militantnými katolíkmi," priblížila Freyerová provokatívny, tragikomický, dokumentárny roadmovie o pátraní po prítomnosti Boha v súčasnom svete a v Poľsku.



Sprievodcom tragikomédie je český dokumentarista Karel Žalud, tápajúci hrdina, ktorý si počas nakrúcania prechádzal po rozpade manželstva vlastnou osobnou krízou. Karel sa zároveň nápadne podobá stereotypnej predstave Poliakov o tom, ako vyzerá typický Čech, a z toho prirodzene vyplýva niekoľko komických situácií. Karlov prevažne ateistický štáb navštívil masové stretnutia poľských veriacich, prenikol do antisemitského Rádia Maryja. Konfrontoval poľských kňazov s vymetaním diabla alebo so sexuálnym zneužívaním v rámci cirkvi. Spovedi neunikol ani sám hrdina a sprievodca filmu, ktorého hľadanie Boha vo filme vyústilo skôr do hľadania samého seba.

"Prišli sme do Poľska nakrútiť film a spočiatku sme vôbec nevedeli, čo z toho vznikne. Mal to byť dokument o súčasnej situácii v Poľsku, ale zároveň o stretnutí Čechov s Poliakmi. A ak z toho vzniklo aj niečo vtipné, je to len dobre, nech sa tomu ľudia pokojne zasmejú. Pre mňa a Víta smiech znamená, že diváci začínajú premýšľať nad tým, čomu sa vlastne smejú," uviedol k dokumentu Remunda.