Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Dokument mapujúci zneužívanie detí na internete mieri opäť do kín

Na archívnej snímke režisérka filmu V sieti Barbora Chalupová a vpravo herečka Tereza Těžká (Mishka) počas tlačovej konferencie tvorcov filmu V sieti. Foto: TASR Martin Baumann

Tri dospelé herečky (Tereza Ťěžká, Anežka Pithartová a Sabina Dlouhá) s detskými črtami dostávajú prostredníctvom falošných profilov na sociálnych sieťach za úlohu predstierať, že majú dvanásť rokov.

Bratislava 26. mája (TASR) - Celovečerný dokument českých režisérov Víta Klusáka a Barbory Chalupovej, ktorý mapuje zneužívanie detí na internete, sa po opätovnom otvorení kín vracia k divákom. Film V sieti mal slovenskú premiéru 5. marca.

"Počas piatich dní svojej distribúcie ho po celom Slovensku videlo 7500 návštevníkov," informovala TASR Dana Freyerová, PR manažérka filmu, ktorý má byť v kamenných kinách a multiplexoch naplno nasadený od začiatku júna. Distribučná spoločnosť Filmtopia bude do úplného rozbehu distribúcie dátumy projekcií priebežne zverejňovať na svojej webstránke.

Tri dospelé herečky (Tereza Ťěžká, Anežka Pithartová a Sabina Dlouhá) s detskými črtami dostávajú prostredníctvom falošných profilov na sociálnych sieťach za úlohu predstierať, že majú dvanásť rokov. Vo verných kópiách detských izieb, postavených vo filmových ateliéroch, chatujú a skypujú s mužmi všetkých vekových kategórií, ktorí ich na internete vyhľadali a oslovili. Veľká väčšina mužov požaduje sex prostredníctvom videohovoru, okamžite po založení profilov muži reagujú, posielajú fotografie svojich prirodzení, odkazy na porno alebo sa dievčatá pokúšajú vydierať.

V sieti hovorí o dráme troch hrdiniek alias "dvanásťročných dievčat" od castingu až po náročné osobné stretnutia, kedy sa s predátormi vidia tvárou v tvár pod dohľadom ochranky a šiestich skrytých kamier a mikrofónov. Taktiky predátorov sa postupne obracajú proti svojim strojcom a z lovcov sa stávajú lovení.

Nakrúcanie filmu prebiehalo v Českej republike pod dohľadom riaditeľky českej Linky dôvery, psychologičky, sexuologičky, advokáta a kriminalistu so špecializáciou na kyberšikanu. Získané dáta filmári odovzdali polícii. V súčasnosti prebieha vyšetrovanie. Zatiaľ v dvoch prípadoch boli podané návrhy na obžalobu. Voči jednému začala polícia ČR trestné stíhanie.