Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Dokument Život za divadlo bude mať televíznu premiéru

Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Film má za sebou svoju kinopremiéru a bude súčasťou ďalších podujatí, ktoré sa uskutočnia v rámci Roku slovenského divadla 2020.

Bratislava 14. februára (TASR) - Dokumentárny film Život za divadlo, ktorý je príspevkom režisérky Anny Gruskovej (Smutné jazyky, Profesionálna cudzinka, Návrat do horiaceho domu) k 100. výročiu vzniku profesionálneho divadla na Slovensku, bude mať televíznu premiéru. "RTVS ho uvedie v nedeľu 23. februára o 20.40 h na Dvojke," TASR o tom informovala PR manažérka filmu Zuzana Golianová. Autorka sa v ňom zamerala na päť výrazných osobností - Oskara Nedbala, Viktora Šulca, Jána Jamnického, Magdu Husákovú-Lokvencovú a Blaha Uhlára, ktorých osudovo poznačila vášeň k ich profesii a doba, v ktorej žili.

Film má za sebou svoju kinopremiéru a bude súčasťou ďalších podujatí, ktoré sa uskutočnia v rámci Roku slovenského divadla 2020. "Dokument Život za divadlo čakajú aj projekcie na výstave Storočie divadla – stopy a postoje v SNM - Historickom múzeu na Bratislavskom hrade, a to 16. mája a 13. júna tohto roku," doplnila Grusková, ktorá sa podpísala pod réžiu, scenár, námet aj produkciu snímky.

Témou dokumentu je konfrontácia profesionálneho divadla na Slovensku a doby, v ktorej vznikalo. Autorka chcela priniesť nový uhol pohľadu na divadelné umenie, ktoré býva zväčša prezentované bez širších spoločenských súvislostí. Vo filme účinkujú a vybranú päticu predstavujú riaditeľka Divadelného ústavu Vladislava Fekete, teatrologička Michaela Mojžišová, teatrologička Eva Kyselová, teatrológ Karol Mišovic, režisérka a performerka Sláva Daubnerová, teatrológ Marek Godovič, režisér a spoluzakladateľ divadla Stoka Blaho Uhlár, herci a herečky Stoky a mnohí ďalší zo záznamu.