Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Dokumentárna séria ŠtB: Prísne tajné pokračuje výpoveďami hokejistov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Šport sa stal v socialistickom Československu nástrojom štátnej moci a bol využívaný na propagandistické účely.

Bratislava 5. októbra (TASR) – Dokumentárna séria ŠtB: Prísne tajné, ktorú vysiela RTVS od začiatku septembra, pokračuje v stredu filmom ŠtB na ľade režiséra Tomáša Dušičku. "Popisuje fenomén emigrácie športovcov a pozadie Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji v roku 1969, keď československí hokejisti po víťazstve nad ZSSR na protest proti okupácii Československa nepodali porazeným hráčom ruky," uviedla pre TASR PR manažérka Dana Freyerová. Vo filme účinkujú Luděk Bukač, Jozef Golonka, Miroslav Ihnačák, Milan Kužela, Vincent Lukáč, Dárius Rusnák.

Šport sa stal v socialistickom Československu nástrojom štátnej moci a bol využívaný na propagandistické účely. Športovci a športoví úradníci mohli cestovať do zahraničia a pre Štátnu bezpečnosť sa tak stali zdrojom cenných spravodajských informácií. Medzi československými športovcami mali najvýraznejšie postavenie československí hokejisti.

Majstri sveta z rokov 1947 a 1949 a miláčikovia národa patrili medzi absolútnu svetovú športovú špičku. "O tom, že bola ŠtB priamo prepojená so športovcami, hovorí aj skutočnosť, že mnohí z nich vnímali ŠtB ako nutnú súčasť svojej práce. Spolupráca a podávanie hlásení boli povinnou jazdou, ktorej sa vyhol máloktorý vrcholový športovec," pripomínajú tvorcovia dokumentárneho filmu. Dodávajú, že k ŠtB mali blízko obzvlášť športoví funkcionári, či už chceli alebo nie. Agentmi ŠtB boli viacerí československí športoví komentátori. Napriek obrovskej snahe ŠtB sa medzi rokmi 1948 a 1989 podarilo emigrovať 271 československým športovcom. Medzi nimi bolo 47 hokejistov a mnohí z nich mali aj po úteku veľmi úspešnú kariéru.

Dvadsaťdielna televízna séria ŠtB: Prísne tajné skúmajúca mechanizmus fungovania ŠtB a jeho premeny v čase vznikla v produkčnej spoločnosti B Production v koprodukcii s RTVS a Českou televíziou. Diváci ju môžu sledovať každú stredu o 22.05 h na Jednotke.