Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Dokumentárne filmy Jedného sveta si pozrelo viac ako 14.000 divákov

Ilustračné foto Foto: TASR

Počas festivalu sa uskutočnilo deväť online školských projekcií a odborných diskusií, na ktorých sa zúčastnilo 2102 študentov z 58 škôl. 

Bratislava 12. novembra (TASR) - Online verzia festivalu Jeden svet prilákala rekordné množstvo divákov z celého Slovenska. Dokumentárne filmy 21. ročníka si pozrelo viac ako 14.000 divákov. TASR o tom informovala PR manažérka festivalu Ivana Schwarz. Divácku cenu získal debut slovenskej režisérky Maie Martiniak Neviditeľná. Po rovnakej voľbe siahla aj medzinárodná porota súťažnej sekcie Slovensko a Česko za ľudské práva.

"Online Jeden svet vyvrátil všetky obavy z toho, či si takáto forma filmového festivalu dokáže udržať svojich divákov. Naopak, ich rady sa rozšírili o divákov z iných miest a obcí Slovenska a iné skupiny, akými sú napríklad matky s deťmi, ktoré nám ďakovali za to, že môžu filmy pozerať z domu a v dopoludňajších hodinách," hodnotí tohtoročný festival jeho výkonná riaditeľka Eva Križková. Úspech mali podľa nej nielen filmy. "Diskusie a ďalšie sprievodné podujatia dosiahli takmer 100.000 vzhliadnutí. Veľmi nás teší, že sme v týchto náročných časoch pandémie a vzájomnej izolácie dokázali priniesť našim divákom do ich domácností obsah, ktorý ich na celý týždeň dokázal zaujať, inšpirovať a navzájom spojiť."

V súťažnej sekcii Slovensko a Česko za ľudské práva porota vyberala spomedzi piatich českých a piatich slovenských filmov. Medzinárodná porota pracovala v zložení Pavol Pekarčík (slovenský režisér a minuloročný držiteľ Ceny festivalu Jeden svet), Stephanie Fuchs (medzinárodná distributérka z rakúskej spoločnosti Autlook Films) a Ivona Remundová (česká novinárka, dokumentaristka, aktivistka a dula). Víťazný film Neviditeľná označili porotcovia za strhujúci. "Nenápadne presné zábery, prepracovaná dramaturgia a znamenite vybrané postavy činia z filmu dôležité a nadčasové dielo, ktoré spracováva zásadnú otázku, ktorá sa týka nás všetkých," zhodnotili porotcovia víťazný film, ktorý vznikal sedem rokov. Prináša príbehy troch žien, prostredníctvom nich približuje pôrodnú realitu na Slovensku a snaží sa zistiť, prečo systém zlyháva.

"Veľmi si vážim ocenenie medzinárodnej poroty Jeden svet. Ale táto cena nie je odmenou iba pre mňa a môj štáb. Mám pocit, že je kúskom nádeje pre každú ženu, ktorá si doteraz zažila akýkoľvek nerešpektujúci pôrod a pre každú ženu, ktorú pôrod ešte len čaká. Je odkazom, že spolu to môžeme zmeniť a vrátiť humánnosť do nášho pôrodníctva," reagovala na ocenenie Martiniak. Jej film si môžu diváci stále pozrieť na www.jedensvet.sk a www.dafilms.sk do nedele 15. novembra. Vďaka špeciálne upraveným projekciám ho budú môcť vidieť aj zrakovo a sluchovo znevýhodnení diváci.

Okrem hlavnej ceny udelila festivalová porota aj špeciálnu cenu režisérke filmu FRE Viere Čákanyovej. Porotcovia zvlášť vyzdvihli silný vizuálny prístup dokumentu, odvahu tvorcov pokúsiť sa vykročiť z tradičných "ľudských" pravidiel filmu: "A sprostredkovať vnímanie sveta, ktorý čoskoro stratíme a pre ktorý viac nebudeme dôležití. FREM nás stavia do pozície, z akej sa na svet 'díva' umelá inteligencia. Vytvára sa tak priestor na prenikavo slobodné myšlienky a interpretácie."

Počas festivalu sa uskutočnilo deväť online školských projekcií a odborných diskusií, na ktorých sa zúčastnilo 2102 študentov z 58 škôl. Vďaka virtuálnemu formátu sa do sledovania školských projekcií zapojilo 32 miest a obcí.