Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Dokumentárnu Ji.hlavu online otvorila Nová šichta

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Prvý deň priniesla online Ji.hlava aj atmosféru komunistickej Kuby vo filme Epicentro rakúskeho dokumentaristu Huberta Saupera

Bratislava 28. októbra (TASR) - Výnimočným "domácim" otvorením streamovaným z obývačky sa v utorok (27. 10.) začal 24. Medzinárodný festival dokumentárnych filmov (MFDF) Ji.hlava. Napriek presunu do online priestoru ponúka akreditovaným divákom takmer tri stovky filmov, tiež live stream debaty s režisérmi, masterclass či program pre deti.

Otváracím filmom tohtoročnej Ji.hlavy bol dokument Nová šichta z dielne režiséra Jindřicha Andrša. Režisér v ňom nadväzuje na svoj predchádzajúci film Posledná Šichta Tomáša Hisema, ktorý na festivale získal pred dvoma rokmi zvláštnu cenu poroty v sekcii česká radosť. Časozberný dokument Nová šichta sleduje titulného baníka, ktorý prišiel o prácu a rekvalifikuje sa na programátora. Film vznikal takmer štyri roky. "Intenzívne nakrúcať sme začali v roku 2017, tesne pred zavretím bane Paskov. To je tiež iniciačný moment nášho príbehu - Tomášovi zavreli baňu, v ktorej celý život pracoval, a musí sa rozhodnúť, čo bude robiť ďalej," povedal o filme Andrš. Diváci mohli sledovať aj online debatu s režisérom i hlavným protagonistom filmu Tomášom Hisemom na festivalovom webe www.ji-hlava.cz a Facebooku.

Prvý deň priniesla online Ji.hlava aj atmosféru komunistickej Kuby vo filme Epicentro rakúskeho dokumentaristu Huberta Saupera, ktorý si z festivalu v Sundance odniesol cenu za najlepší dokument. V programe figuroval tiež film Coronation čínskeho umelca Aj Wej-weja zachytávajúci karanténu čínskeho Wu-chanu počas pandémie nového koronavírusu či publicistický dokument Kampaň proti klíme, ktorý odhaľuje zákulisie antiklimatickej politiky.

Na tohtoročnom "domácom" otvorení MFDF Ji.hlava tiež odovzdali z obývačky do obývačky cenu pre najlepšieho producenta roku 2020, ktorú udeľuje Asociácia producentov v audiovízii. Získal ju nemecký filmový producent Heino Deckert, ktorý spolupracoval napríklad na snímke čínskeho umelca Aj Wej-weja Human Flow alebo oceňovanom dokumente Krajina medu.

Festival potrvá do 8. novembra. Diváci mimo územia Českej republiky si môžu veľkú časť filmového programu pozrieť prostredníctvom portálu DAFilms.com.