Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Dokumentárny film Pochoduj alebo zomri čaká televízna premiéra

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Titul Pochoduj alebo zomri nakrútil režisér Michael Kaboš. Prináša príbeh, ktorý sa odohráva po komunistickom prevrate v roku 1948.

Bratislava 25. júna (TASR/Teraz.sk) - Vojnový film Pochoduj alebo zomri čaká televízna premiéra. Dokumentárnu snímku, ktorá vznikla v koprodukcii RTVS a Českej televízie, si môžu diváci pozrieť v stredu 27. júna na Dvojke. Takmer hodinový film ponúka skutočný príbeh mladých Slovákov a Čechov, ktorí bojovali v radoch francúzskej cudzineckej légie v Indočíne.

Titul Pochoduj alebo zomri nakrútil režisér Michael Kaboš. Prináša príbeh, ktorý sa odohráva po komunistickom prevrate v roku 1948. Mladí Slováci a Česi strácajú ideály a rozhodnú sa odísť do emigrácie. Časť z nich vstúpila do služieb cudzineckej légie pre vidinu dobrého zárobku, iní videli v légii možnosť, ako sa aj spoza hraníc aktívne vzoprieť a bojovať proti režimu a komunistom. Stovky mladých Čechov a Slovákov tak bojovali v Indočíne v radoch francúzskej cudzineckej légie, ďalší ako vojaci americkej armády. Nasadenie Čechov a Slovákov vo francúzskej armáde bolo dokonca najväčšie od konca druhej svetovej vojny. Bojovali v neľudských podmienkach džungle, prenasledovaní všadeprítomným nepriateľom aj tropickými chorobami. Napriek tomu sa o nich veľa nehovorí.



Nový dokument o česko-slovenských veteránoch francúzskej légie a americkej armády uvedie Dvojka o 20.20 h.

TASR informoval Juraj Kačo, PR manažér RTVS.