Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Dokumenty nominované na Českého leva sú prístupné online

Ilustračné foto Foto: TASR

O titul sa uchádza pätica známych dokumentov Magický hlas rebelky, Olga, Život podle Václava Havla, K oblakům vzhlížíme a Století Miroslava Zikmunda.

Bratislava 16. februára (TASR) - Hlavné české filmové ceny spoznajú v sobotu 21. februára svojich nových majiteľov. Medzi čerstvými držiteľmi Českého leva nebude chýbať víťaz kategórie Najlepší dokumentárny film. O titul sa uchádza pätica známych dokumentov Magický hlas rebelky, Olga, Život podle Václava Havla, K oblakům vzhlížíme a Století Miroslava Zikmunda. Do nedele 22. februára sú nominované tituly dostupné online na dokumentárnom portáli DAFilms.cz, prvé tri zdarma, ďalšie dva za malý poplatok. Pred sobotným vyhlásením je na stránkach portálu sprístupnené tiež divácke hlasovanie. Prostredníctvom neho má české publikum jedinečnú možnosť zvoliť si svojho vlastného diváckeho víťaza ceny.

Podľa DAFilms.cz je horúcim favoritom na Českého leva snímka režiséra Martina Duška K oblakům vzhlížíme, ktorá už zvíťazila na Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Ji.hlava. Prináša pohľad na realitu života v severnom Česku, tvrdo poznamenanom vysokou mierou nezamestnanosti. Na príbehu hlavného hrdinu, ktorého životnou náplňou sú automobilové tuningové stretnutia, režisér vykresľuje trpký boj o šťastie a vlastné miesto v spoločnosti.

Prvá dáma českého dokumentu Olga Sommerová sa o ocenenie uchádza s Magickým hlasom rebelky. Dokumentárny portrét ponúka intímny pohľad do súkromného, pracovného a politického života speváčky Marty Kubišovej. Približuje komplikovanú životnú situáciu umelkyne, ktorá sa aktívnym odporom voči komunistickému režimu ocitla na okraji spoločnosti, aby v kľúčových momentoch novembra 1989 opäť vystúpila pred jasajúce davy ako symbol nezlomnej viery a pevného politického presvedčenia. V snímke sa objavujú viaceré známe tváre českej kultúry a politickej scény, napríklad Václav Neckář, Václav Havel či hudobný publicista Jiří Černý.

Silné postavy českých dejín predstavujú aj ďalšie tri nominované filmy. Století Miroslava Zikmunda v réžii Petra Horkého podáva prvé hlbšie svedectvo o osobnom živote kľúčovej osobnosti českých zahraničných výprav Miroslava Zikmunda, muža, ktorý ako prvý Čech vystúpil na Kilimandžáro, stretol sa s poprednými svetovými politikmi, bol pri rozpade koloniálnej Afriky a vo svojom storočnom živote prežil celú modernú históriu Československa a Českej republiky. Dokument Olga režiséra Miroslava Janka zasa predstavuje osobnosť manželky prvého českého prezidenta Olgy Havlovej. Václava Havla ako muža, umelca, bohéma, člena undergroundu i oficiálneho politika približuje film Život podľa Václava Havla z dielne režisérky Andrey Sedláčkovej, ktorej hraný film Fair Play je na ocenenie Český lev nominovaný v desiatich kategóriách.

TASR informovala Andrea Průchová z Doc Alliance Films.