Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Tohtoročná Slávnosť ruží bude bez súťaže o najkrajšiu z nich

Snímka z XI. ročníka podujatia Slávnosť ruží 2018 v sobotu 2. júna 2018 v Dolnej Krupej. Výstavou kvetov sa pravidelne vzdáva hold grófke Márii Henriete Chotekovej, ktorá vybudovala jedno z najväčších rozárií v Európe. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Život a dielo ružovej grófky, ako Máriu Henrietu zvykli nazývať miestni obyvatelia, pripomína Slávnosť ruží vždy dvojdňovým programom v kaštieli a parku.

Dolná Krupá 6. júna (TASR) – Slávnosť ruží roku 2020 v Dolnej Krupej pri Trnave bude mať pre pandémiu nového koronavírusu inú podobu ako predchádzajúce ročníky. V sobotu od 13. hodiny privíta v miestnom kaštieli návštevníkov, aby si pripomenuli pamiatku ružovej grófky Márie Henriety Chotekovej, tradičná súťaž o najkrajšiu ružu v 13. ročníku však v programe podujatia chýba. Informovalo o tom Slovenské národné múzeum (SNM) – Hudobné múzeum, ktorého je kaštieľ so svojimi expozíciami súčasťou.

Slávnosť ruží organizuje SNM s Ružiarskou spoločnosťou Márie Henriety Chotekovej, na sobotu pripravili lektorované prechádzky vyzdobeným interiérom kaštieľa, o 17.00 h prehliadku ružovej záhrady s lektorom a tiež bude otvorený Beethovenov pamätník. "O 20.00 h vystúpi s piesňami o ružiach sólista opery Slovenského národného divadla Daniel Čapkovič a o 21.10 h je naplánované spoločné pozorovanie splnu mesiaca za tónov Sonáty mesačného svitu, ktorú v Dolnej Krupej skladateľ počas svojej návštevy skomponoval," informuje SNM.

Grófka Mária Henrieta Choteková, majiteľka panstva v Dolnej Krupej, bola uznávanou odborníčkou v oblasti ružiarstva v celoeurópskom meradle a priekopníčkou ružiarstva na Slovensku. V období najväčšieho rozkvetu jej ružovej záhrady v Dolnej Krupej kvitlo v rozáriu až 6000 výpestkov ruží rozmanitých druhov. Ružiarstvu sa venovala aj po teoretickej stránke, prednášala na výstavách, publikovala odborné články. Okrem toho bola grófka známa aj svojou charitatívnou činnosťou, za čo ju vyznamenal pápež Pius X. Život a dielo ružovej grófky, ako Máriu Henrietu zvykli nazývať miestni obyvatelia, pripomína Slávnosť ruží vždy dvojdňovým programom v kaštieli a parku.