Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Dóm sv. Alžbety ponúka nočnú prehliadku spojenú s organovou hudbou

Na snímke dezinfekcia lavíc v Dóme sv. Alžbety kvôli koronavírusu COVID-19 v Košiciach 10. marca 2020, archívne foto. Foto: TASR – František Iván

Po hudobnej časti si záujemcovia môžu prezrieť aj priestory pre verejnosť dosiaľ neprístupné, ako je centrálna krypta.

Košice 15. augusta (TASR) – Organový koncert spojený s netradičnou nočnou prehliadkou katedrály môžu v sobotu zažiť návštevníci Dómu sv. Alžbety v Košiciach. Na koncerte o 20.30 h zahrá vybrané diela organista Juraj Křemen, históriu dómu predstaví kurátor Tomáš Harbuľák.

"V rámci toho, že v sobotu sa slávi cirkvou prikázaný sviatok Nanebovzatia Panny Márie, chceli sme prepojiť to liturgické slávenie s kultúrnym zážitkom. Navštíviť bude možné viaceré netradičné miestnosti Dómu sv. Alžbety a zároveň pôjde o prezentáciu histórie a pamiatok našej katedrály," uviedol Harbuľák.

Po hudobnej časti si záujemcovia môžu prezrieť aj priestory pre verejnosť dosiaľ neprístupné, ako je centrálna krypta. Prejsť sa môžu aj po unikátnom dvojitom špirálovitom schodisku, ktorých je na svete len päť. "Návštevník sa bude môcť vcítiť do role pútnika, ako v minulosti pútnici prichádzali zo severnej strany a po týchto schodoch na južnej strane vystupovali k relikvii," priblížil Harbuľák.

Vstupenky na podujatie je možné kúpiť na mieste pred koncertom alebo vopred v sprievodcovskej miestnosti pri hlavnom vchode katedrály.