Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Dorota Sadovská opäť provokuje

Na snímke fotografie Doroty Sadovskej, archívne foto. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slovenská umelkyňa otvorila vo Francúzskom inštitúte antishop.

Bratislava 18. júna (TASR) - Renomovaná predstaviteľka súčasného slovenského vizuálneho umenia Dorota Sadovská otvorila v utorok 17. júna v Bratislave, v priestoroch Francúzskeho inštitútu antishop. Nový "značkový obchod" s názvom BoutiqueS je fiktívnym butikom, ktorý predstavuje jednu z obľúbených tém autorky týkajúcu sa šiat, módy a vôbec priemyslu ženskej krásy. "Pre mňa bolo veľmi zaujímavé slovo butik, poznám ho od 90. rokov, predtým som vôbec nevedela, čo to znamená. Veľa kultúrnych stánkov, kníhkupectiev vtedy zaniklo pod náporom vzniku reštaurácii a butikov," povedala pre TASR Dorota Sadovská, ktorá svojím novým projektom fenomén butikov ironizuje.

"Je to humor, spojenie umenia a neustáleho vsadzovania komerčnej stránky do umenia," doplnila výtvarníčka k svojmu antishopu, v ktorom vystavuje zvláštne kusy dámskych odevov, sukieň, nohavíc, spodnej bielizne, ale aj módnych doplnkov v podobe fotografií na špeciálnom plátne (softshell). "Sú to zväčšené moje prsty rúk a nôh, z toho sú skolážované fiktívne šaty. Sú to šaty, ktoré si neoblečiete napriek tomu, že sa na šaty podobajú," vysvetlila s úsmevom Sadovská, ktorú viditeľne baví hra s ľudským telom a telesnosťou. S cudzím i vlastným telom narába nielen v maľbe a fotografii, ale ako uviedla na otvorení antishopu kurátorka Katarína Bajcurová, "vstupuje aj do ďalších kontextuálnych projektov".

Dorotu Sadovskú, ktorá pred rokom zahalila viedenskú budovu Ringturm do svojho diela Spätosť, zaujíma hra s predstavou prijímateľov jej prác provokujúcich k rozmýšľaniu. "Vo svojom butiku vystupuje ako módna návrhárka, zhotoviteľka šiat a módnych doplnkov i svojho druhu modelka v jednej osobe - nezaprie schopnosť hry i svojrázneho pohybu na hrane podoby i funkcie artefaktu," dodala kurátorka k výtvarníčke a jej "značkovému obchodu" BoutiqueS.

Projekt potrvá v priestoroch Francúzskeho inštitútu na Slovensku na Sedlárskej ulici v Bratislave do 30. júla. Otvorené je od pondelka do piatku v čase od 13.00 do 19.00 hodiny.