Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

Doyen českého sklárstva Jaroslav Svoboda má výstavu v Bratislave

Pozvánka z Facebooku K. Gallery - Prof. Jaroslav Svoboda / V moci skla - Vernisáž výstavy Foto: Facebook

Expozícia V moci skla a výstava potrvá do 27. septembra.

Bratislava 6. septembra (TASR/TERAZ.sk) – Prierez tvorby českého sklára Jaroslava Svobodu z ostatných desiatich rokov je v K.Gallery v centre Bratislavy. Expozíciu nazval V moci skla a výstava potrvá do 27. septembra.

Vázy rôznych veľkostí, tvarov a farieb i s kvetmi zo skla, ihlany, kocky a iné objekty precíznych geometrických vonkajších i vnútorných tvarov sa striedajú so zvieratkami, taniermi, miskami a ďalšími dizajnérskymi výrobkami. V komornej galérii je vyše 70 ručne tvarovaných a brúsených diel z hutníckeho skla.

"Je to úžitkové dekoratívne umelecké sklo úžasnej estetickej hodnoty. Je to moc, krása, pôvab. Profesor Svoboda je doyen českého sklárstva, ktorému sa venuje celý život. Už ako chlapec prišiel do kontaktu so sklom v brusičskej dielni svojho otca. Nasledovali sklárske štúdiá, prax v hutiach, vyučovanie na vysokej škole až po založenie vlastnej sklárne, kde aj vo vysokom veku stále pracuje," na utorkovej (5.9.) vernisáži výstavy to povedal jej kurátor Bohumír Bachratý.

"Keď som sa dávno po prvý raz stretol s jeho tvorbou, odvtedy ju obdivujem. Som dobrý sklár, poznám rôzne techniky a možnosti tvorby, ale Jaroslav Svoboda ma stále udivuje svojou originálnou kreativitou, tvorivou imagináciou, unikátnymi objektmi. Je pre mňa obrovským vzorom," vyznal sa slovenský sklársky umelec Drahomír Prihel.

"V roku 1990 som zo schátranej bývalej školy v Karlove pri Žďári nad Sázavou založil skláreň. Okrem vyčistenia priestoru a jeho rekonštrukcie sme museli vybudovať jeden kilometer plynu, dotiahnuť vodu a elektrinu, urobili sme aj prístavbu. Výrobu zabezpečovalo 126 zamestnancov do roku 2003. Dodávali sme sklo do USA, Japonska a iného sveta. Potom nastal všeobecný úpadok sklárstva aj v súvislosti s veľkou celkovou premenou v spoločnosti. Zanikali sklárne, poklesol záujem o výrobky. Teraz sme piati zamestnanci. Je to naše sklárske štúdio, kde máme aj galériu," uviedol pre TASR 79-ročný majiteľ sklárne AGS a držiteľ viacerých prestížnych medzinárodných ocenení, ktorého diela sú v zbierkach inštitúcií a súkromníkov po celom svete.