Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Kultúra

Divadlo P. O. Hviezdoslava uvedie Tri gaštanové kone

Na archívnej snímke pohľad na budovu divadla Pavla Országha Hviezdoslava v Bratislave. Foto: TASR/Miroslav Košírer

V inscenácii sa predstavia Tatiana Poláková, herečka Štátneho divadla Košice, ktorá v roku 2019 získala ocenenie Dosky za najlepší herecký výkon v Márii Stuartovej.

Bratislava 19. mája (TASR) - Divadlo P. O. Hviezdoslava (DPOH) v Bratislave privíta prvých divákov v hľadisku po uvoľnení pandemických opatrení premiérou predstavenia Tri gaštanové kone. Divadelné spracovanie novely Margity Figuli vzniklo v spolupráci s nezávislou profesionálnou divadelnou spoločnosťou Trieska v oku združujúcou aj divadelníkov z Oravy pod hlavičkou Divadlo oravských hercov. TASR o tom informovala Jana Túry z Bratislavského kultúrneho a informačného strediska (BKIS).

"Našou snahou je ukázať všetky odtiene a silu lásky. Čo všetko sme schopní urobiť pre lásku. Vzdávame sa spôsobu nášho života. Pre lásku. Trpíme. Pre lásku. A občas sme zvery. A to všetko pre lásku!" hovorí Zuzana Kolejáková, ktorá literárnu predlohu zdramatizovala. "Tri gaštanové kone sú skvelý a nadčasový príbeh, nás však zaujíma sila lásky. Ako láska mení naše charaktery a ohýba ich," podčiarkol režisér inscenácie Vojtech Koleják s tým, že tvorcovia sa v predstavení orientujú aj na tému, ako je spoločnosť neschopná konať a pomáhať: "Nielen v otázkach lásky, ale aj v otázkach pamäti či pri hľadaní našich koreňov a miesta na zemi."

V inscenácii sa predstavia Tatiana Poláková, herečka Štátneho divadla Košice, ktorá v roku 2019 získala ocenenie Dosky za najlepší herecký výkon v Márii Stuartovej. Jej lásku z detstva stvárňuje v divadelnej novinke martinský herec Jaroslav Kysel a roly majetného dominantného Jana sa zhostí Michal Koleják, ktorý pôsobí v Mestskom divadle Žilina. Predstavenie uvedie DPOH v premiére 21. mája a v prvej repríze 22. mája.

V závere májového mesiaca prinesie divadlo aj premiéru tanečno-divadelného predstavenia inšpirovaného známym Exupéryho príbehom Malý princ. Pôvodnú premiéru koncom minulého roka zmarila nehoda autora a režiséra projektu Ladislava Cmoreja. Choreograf a tanečník predstaví svoje dielo na doskách DPOH 30. mája. V predstavení účinkujú tanečníci zo skupiny Credance company, ale aj herci Dávid Hartl a Ondrej Kovaľ.