Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

DPOH uvádza projekt Generácia Z, zameraný je na mladého diváka

Na snímke účinkujúca študentka konzervatória Ema Trnavská počas verejnej generálky divadelného predstavenia "Generácia Z: Sused, ktorého nechcem" v divadle P. O. Hviezdoslava 5. novembra 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Naše tri inscenácie sa pokúsia problém mladých pomenovať ich jazykom, prostredníctvom ich generácie hercov a budú sa snažiť hľadať riešenie, vysvetľuje autorka projektu Valeria Schulczová.

Bratislava 5. novembra (TASR) - Bratislavské Divadlo P. O. Hviezdoslava uvádza Generáciu Z. Projekt zameraný najmä na mladého diváka tvoria tri samostatné inscenácie. V sobotu 6. novembra DPOH premiéruje prvú z nich Sused, ktorého nechcem. TASR o tom informovala Jana Túry z Bratislavského kultúrneho a informačného strediska (BKIS).

Nový projekt má osloviť predovšetkým zástupcov Generácie Z alebo tzv. zoomerov, mladých ľudí, ktorí nepoznajú svet bez internetu, častejšie trpia nespavosťou, uprednostňujú elektronické zariadenia pred čítaním kníh. Majú nižšiu schopnosť sústrediť sa, ale aj menšiu slovnú zásobu. "Na druhej strane, menej konzumujú alkohol, sú vzdelanejší, uprednostňujú rodinu pred kariérou," približujú autori projektu len niektoré z čŕt zoomerov, narodených v rokoch 1996 - 2009.

Na snímke účinkujúci študenti konzervatória Miriam Pulíková a Maxim Rozenberg počas verejnej generálky divadelného predstavenia "Generácia Z: Sused, ktorého nechcem" v divadle P. O. Hviezdoslava 5. novembra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


"Ide o skupinu divákov, ktorá je ešte formatívna – dobrým aj zlým smerom. Projekt pripravujeme v spolupráci s Radou mládeže Slovenska, ktorá realizovala v roku 2020 zaujímavý prieskum na tému hodnoty mladých. Výsledkom bolo, že mladí ľudia sú voči svojmu okoliu nedôverčiví, podceňujú svoje názory. Naše tri inscenácie sa pokúsia problém mladých pomenovať ich jazykom, prostredníctvom ich generácie hercov a budú sa snažiť hľadať riešenie," vysvetľuje autorka projektu a vedúca divadelného manažmentu DPOH Valeria Schulczová.



Prvá inscenácia dostala názov Sused, ktorého nechcem, vznikla v réžii Juraja Hrčku a Erika Peťovského. V predstavení, ktoré prináša tému tolerancie, inakosti, jej rešpektovania či nenávisti, účinkujú študenti Konzervatória v Bratislave.

Inscenáciu uvádza DPOH v jeho CO kryte. "Kryt je miesto, ktoré ma ochrániť, miesto, ktoré v čase ohrozenia musím zdieľať s inými ľuďmi. Zároveň je tento priestor svojou punkovou atmosférou mladým divákom i tvorcom bližšie," zdôvodňuje Schulczová a k uvedeniu predstavenia v kryte dodáva: "Nemá v sebe nános formálnosti, plyš divadelného hľadiska, zamat javiskových šálov. Cítiť v ňom ozvenu reálneho života pôvodného účelu, pripomína pivnice alternatívy, vonia podzemím. V istých životných obdobiach a dejinných momentoch môže byť pravde bližšie ako javiská s dokonalou technikou."