Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Dráma Ďaleko od Reykjavíku rozpráva aj o islandskej spoločnosti

Snímka z filmu Ďaleko od Reykjavíku. Foto: Youtube/Aerofilms

Film od režiséra Grímura Hákonarsona sa odohráva v malej farmárskej komunite a zachytáva príbeh farmárky Ingy, ktorá sa postaví proti nadvláde miestneho chamtivého družstva.

Bratislava 24. februára (TASR) - Kiná na Slovensku sú stále zatvorené, ale filmové novinky prichádzajú k divákom aj v čase pandémie. V piatok 26. februára o 20.20 h si môžu pozrieť online kino premiéru severskej drámy Ďaleko od Reykjavíku, premietať sa bude na platforme Kino doma. TASR o tom informovala Lucia Mandincová z Asociácie slovenských filmových klubov (ASFK).

Film od režiséra Grímura Hákonarsona sa odohráva v malej farmárskej komunite a zachytáva príbeh farmárky Ingy, ktorá sa postaví proti nadvláde miestneho chamtivého družstva. Po smrti manžela sa rozhodne začať nový život podľa vlastných predstáv a pustí sa do boja proti korupcii a nespravodlivosti. Mlčanlivá Inga využíva svoju vynachádzavosť a dôvtip, aby sa vymanila spod vplyvu komunity farmárov a mohla žiť podľa vlastných pravidiel.



"Ukazuje politickú realitu jedného veľmi špecifického regiónu. Na severozápade Islandu je oblasť nazývaná Skagafjordur. A práve tam existuje posledné fungujúce družstvo v krajine. Vzniklo počas hnutia v 19. storočí, ale všetky ostatné podobné iniciatívy v 90. rokoch minulého storočia skrachovali. Okrem tejto jedinej, ktorej sa akosi podarilo prežiť. Patrí mu skoro všetko – dokonca i jediné miestne noviny. Tým, ako drží všetko vo svojich mocných chápadlách ako nejaká obrovská chobotnica, tak trošku pripomína všetky tie uzavreté spoločnosti, ako napríklad Sovietsky zväz," uviedol k filmu režisér Hákonarson. "Povedal by som, že tento film je súčasne aj o islandskej spoločnosti ako takej. Sme malí, a preto máme sklon k monopolom. Kontrolu a vplyv má len pár ľudí a ostatní sú vykorisťovaní," dodal k príbehu o silnej a tvrdohlavej žene, ktorý sa odohráva v kulisách prekrásnej islandskej krajiny a je pretkaný jemnou severskou absurditou.

Grímur Hákonarson (1977) je islandský režisér a scenárista, ktorý v roku 2004 absolvoval jednoročný program na pražskej FAMU. Jeho absolventský film Slávek the Shit o správcovi verejných záchodov vybrali v roku 2005 do sekcie študentských filmov Cinefoundation festivalu v Cannes. Premietal sa na viacerých festivaloch a získal 12 ocenení vrátane Strieborného Huga na MFF v Chicagu. Jeho ďalší krátky film Wrestling mal premiéru na festivale v Locarne v roku 2007, z celého sveta si priviezol 25 ocenení a zaradil sa medzi najúspešnejšie islandské krátke filmy. Jeho celovečerným debutom bola komédia Sumarlandid (Ríša leta, 2010). Nasledujúci Barani (2015) vyhrali sekciu Un Certain Regard v Cannes a získali vyše 30 ďalších medzinárodných cien a 11 cien Islandskej filmovej akadémie. Ďaleko od Reykjavíku je jeho tretí celovečerný film.